Helyi közélet

2015.01.23. 07:45

Vendégségben a kun kincsek

Debrecen - Egy szobányi Kisújszállás költözött Debrecenbe február 24-ig.

Debrecen - Egy szobányi Kisújszállás költözött Debrecenbe február 24-ig.

A kunok nem csak kedves vendégek Debrecenben, hanem itthon vannak – fogalmazott dr. Mazsu János, a Debreceni Értéktár Bizottság Elnöke csütörtökön a Tímárházban, ahol Kisújszállás „kincseit” bemutató kiállítás nyílt. A történész elmondta, a megyeszékhely és az ősi kun település kapcsolata a régmúltba nyúlik vissza. A szabadalmas város polgárai ingyen árusíthattak Debrecen vásárán. A cívisváros beengedte kiváltságaiba kölcsönösségi alapon a kisújszállásiakat. E közösség nyomán és különbözőségeink okán, tudunk tanulni egymástól a jelenben. Szeretnénk megismerni egymás értékeit, megtudni mire büszkék a kunok és elmondani mire a hajdúk – hangsúlyozta.

A magyar kultúra napjához kapcsolódva azt mondta: a Himnusz születésnapján újra felidéződik bennem egyik sora – „Hajh, de bűneink miatt Gyúlt harag kebledben” – amivel mindig gondom volt. Mire gondolhatott Kölcsey? Arra jutottam, hogy a bűn, amit a költő a magyarságnak felrótt, az, hogy nem becsüli önmagát, a nemzetét, nem mer, nem tud hazaszerető magyar lenni. Nincs más nyelvben hasonló kifejezés a „magyarkodás”-hoz. Mi vagyunk azok, akik hagyjuk magunkat bűntudatot kelteni. Védekezünk, amikor értékeinkről, nemzeti hagyományainkról vagy saját teljesítményünkről van szó. A helyi értéktáraknak az a jelentősége, hogy újra büszke, becsességeik mentén teljesíteni képes, tartással bíró közösségeket segítsünk építeni, újjászületni. E munkában fontos, hogy egyik közösség a másikat megismerje – fejtette ki az eseményen, amely egy sorozat kezdete.

– Településeinket olyan nevek is összekötik, mint Arany Jánosé, aki tanított nálunk, Móricz Zsigmondé, aki tanulni érkezett hozzánk, Kiss Tamásé, aki nem csak szülővárosának, hanem Debrecennek is díszpolgára és Sarkadi Imre, akinek Körhinta című filmjét kisújszállási élményei ihlették – kezdte Kecze István, Kisújszállás polgármestere, aki ezúton hívta meg a cívisvárost kiállítani a Jász–Nagykun–Szolnok megyei helységbe.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában