Helyi közélet

2015.01.21. 18:59

Óriásbuborékok és hatalmas rovarok

Debrecen - Látványos, izgalmas kísérletekkel csábították a fiatalokat a természettudományokhoz.

Debrecen - Látványos, izgalmas kísérletekkel csábították a fiatalokat a természettudományokhoz.

Egymást érték a különböző érdekes tárgyak, bemutatók a Kölcsey Központban szerda délután. A második TTKarneválon főleg gyerekek és pályaválasztás előtt álló fiatalok könnyed hangvételű rendezvényen ismerkedhettek a természettudományokkal, azok legújabb eredményeivel.

Figyelemfelkeltés

Ottjártunkkor mindjárt a bejárat mellett hidrobiológusok egy olyan, az országban egyedülálló műszerekkel felszerelt felfújható csónakot mutattak be, amellyel tavak, folyók vízminőségét a helyszínen lehet vizsgálni. Így a vízmintákat nem kell szállítani. A víz mellett szép, színes, kis rovarokat is mikroszkóp alá tettek, és hatalmasra nagyítottak.

A második standon a földrajzosok úgynevezett „kvadrokoptereket” reptettek, amelyek a drónok polgári változatai.

A fizikusok elektromos kísérleteket, több négyzetméteres, négyzet alakú szappanbuborékokat, valamint úgynevezett diffúziós ködkamrát mutattak be.

A kémikusok egyebek mellett olyan puha anyagokkal kísérleteztek, amelyek másokkal reakcióba lépve megszilárdulnak.

A matematikusok logikai játékokkal és fejtörőkkel jelentkeztek.

Az ATOMKI is képviseltette magát, akiknek két munkatársa a svájci részecskefizikai laborból, a CERN-ből időnként élőben közvetített és válaszolt a kérdésekre.

Népszerűsítés

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának dékánja, Pintér Ákos lapunknak elmondta: a kezdeményezés sikerét jól mutatja, hogy miközben az elmúlt években csökkent a gyermeklétszám, addig a hozzájuk jelentkezők száma nagyjából állandó.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában