Helyi közélet

2015.01.11. 11:10

Gyógyvizünkön nem fogott a rubelválság

Hajdú-Bihar - A megyénkbeli szállókat nem érintette súlyosan az orosz válság.

Hajdú-Bihar - A megyénkbeli szállókat nem érintette súlyosan az orosz válság.

– Az elértéktelenedett rubel, a megszűnő ottani utazási irodák miatt arra lehetett számítani, hogy csökken a Föld legnagyobb területű államában lakók külföldi célú utazási kedve. Ezt erősítette a tény, hogy a közszféra a belföldi utazások kedvezményessé tételével igyekszik az országhatárokon belül tartani a lakosok pénzét. Mindezek ellenére Hajdúszoboszlón huszonkét százalékkal több, 2583 orosz turista járt 2014 első 11 hónapjában, mint 2013 ugyanezen időszakában. Még meglepőbb mértékben növekedett a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma, amely a tavalyi 15.873-ról 23.312-re ugrott – tudtuk meg Máté Lajos önkormányzati képviselőtől, a turisztikai bizottság elnökétől.

A Hajdúszoboszlói Vendéglátók Egyesületének elnöke szerint a jó eredmények a beérett marketingtevékenységnek, a városban nyílt két, az orosz turistaforgalommal leginkább foglalkozó utazási irodának és a WizzAir januárig megemelt moszkvai repülőgép járatszámának köszönhetőek. – Nem állítom, hogy nincs bizonytalanság. Ezek a számok olyan magasak, hogy talán idén nem tudjuk megugrani, ezért nyitunk Moldávia, illetve Csehország felé – mondta.

Halasi Csaba, a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület elnöke a marketing­aktivitást tartja az egyik legfontosabb eszköznek, amivel tehet térségünk az Oroszországból érkező turistalétszám megcsappanása ellen. Úgy véli, kulcskérdés, hogy Debrecenből mikor lesz elérhető közvetlenül Moszkva repülőgéppel.

– Nagyon aktívan dolgozunk járatfejlesztésen – felelte kérdésünkre Papp László. A polgármester szerint a város gazdasági fejlődése érdekében a legfontosabb az lenne, hogy kialakítsanak olyan menetrend szerinti járatot, amely egy átszállással elérhetővé teszi Debrecent akár keleti, akár nyugati irányból. – Ehhez olyan nemzetközi desztinációkat keresünk, amelyek európai átszállási pontok. Ennek érdekében már tárgyalások folynak - hangsúlyozta.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában