Helyi közélet

2015.01.18. 19:09

„Debrecen picit eltér az országtól”

Debrecen - Hivatalos adat még nincs, de úgy tűnik, meglesz a pénz az alapítványi 24 órás gyermekmentésre.

Debrecen - Hivatalos adat még nincs, de úgy tűnik, meglesz a pénz az alapítványi 24 órás gyermekmentésre. Az üzleti szféra, a politika, az államigazgatás vezetői, a tudományos élet képviselői tölthettek egymással kellemes estét a debreceni városbál alkalmával, melyet most először a cívis önkormányzat, a Debreceni Egyetem és a megyei kereskedelmi és iparkamara együttesen szervezett meg az összefogás jelszavával.

A Kölcsey Központban szombat estétől vasárnap hajnalig több mint 650 vendég részvételével zajló, külsőségeiben elegáns, belső kínálatában szórakoztató rendezvény a kapcsolatok építése, ápolása mellett jótékony célt is szolgált: mint arról olvashattak már, a bálon a Szent Márton Gyermekmentő Alapítványnak gyűjtöttek. A jótékonykodás célja, hogy a sok évnyi sikeres működésre visszatekintő szervezet 24 órás szolgálatot láthasson el Debrecenben (manapság „csak” reggel 7-től este 7-ig történik). Azt egyelőre nem tudni, hogy mekkora összeg folyt be, de Papp László, Debrecen polgármesterének szavai alapján 2015-ben elegendő anyagi háttér lesz a gyermekmentéshez (a nemes célhoz a Naplót is kiadó Russmedia Kft. 100 ezres felajánlással járult hozzá).

Üzenetértékű

Az ünnepélyes megnyitón Papp László a jótékonyság mellett a társrendezőkkel alkotott szoros szövetséget emelte ki, mondván, az évszázados cívis polgári hagyományok keverednek a farsangi céhes mulatságok emlékével, ugyanakkor a modern Debrecen összefogásra képes nagylelkű polgárságának minden tisztelete és támogatása is jelen van.

– A város nélkül nem lenne egyetem, e kettő fejlesztése pedig nem valósulhatna meg a vállalatok nélkül. Debrecen egy picit eltér az országtól abban, hogy itt összefogás van a fontos célok érdekében. A bál ezt hivatott szimbolizálni – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

A bál során a fellépők között volt a közmédia „Virtuózok” komolyzenei tehetségkutató műsorának egyik győztese, a 11 éves Boros Misi, aki zongorajátékával viharos tapsot aratott. Vágó Bernadett és Nagy Sándor színművészek slágereket adtak elő, miként a Budapest Bár, a Jazz Five és Vastag Csaba is megmozgatta a bálozókat a táncparketten.

A köszöntőket követően a nyitótáncot a debreceni középiskolák érettségire készülő diákjai és a Debreceni Egyetem hallgatói közösen adták elő.

A Kölcseyvel átellenben az esti órákban a Demokratikus Koalíció demonstrált Fidesz-ellenes transzparensekkel, a báli „rongyrázást” támadva.

HBN-RaL


Kereskedők, vendéglátók, iparosok tehetségével

A 165 éves hajdú-bihari kereskedelmi és iparkamara elnöke, Miklóssy Ferenc emlékezetett: a 1850-es években nagy vita folyt arról, hogy legyen-e színház, s az ügy megbukni látszott. Az ügyvédként tevékenykedő, de a várost tanácsnokként, jegyzőként, rendőrkapitányként, majd polgármesterként is szolgáló Simonffy Imre akkor felállt és azt mondta, színház márpedig lesz, mert „a tehetségünk megvan hozzá”. (A Csokonai Színház 1865-re valóban felépült). – Abban az időszakban Debrecen aranykorát élte, sorra alakultak a gyárak, a részvénytársaságok, virágzott a vendéglátás, a város a határon túl is híressé vált rendezvényeiről.1910-ben az akkor Debrecen tulajdonában álló Aranybikában a mostanihoz hasonló bált tartottak 500 terítékkel, az ország legjobb pezsgőivel, ételeivel, József főherceg jelenlétében. Az efféle rangos mulatságok, vásári rendezvények egy részét Debrecen és a megye nagy tiszteletnek örvendő kalmárai, iparosai teremtették meg a várossal összefogva – folytatta Miklóssy Ferenc megjegyezve: meggyőződése szerint a mai vállalkozók méltó utódai a neves nemzedéknek.Az elnök azt is közölte, hogy az előzetes adatok alapján a főbb gazdasági mutatók figyelembe vételével Pest megye után Hajdú-Bihar érte el a legjobb eredményeket a 2014-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában