Helyi közélet

2015.01.22. 16:49

A Kisújszállási Értéktár bemutatkozó kiállítása

Debrecen - Kisújszálláson 2014-ben alakult meg a Helyi Értéktár Bizottság, igazodva a Megyei, és Hungarikum Bizottság törekvéséhez: összegyűjteni, rendszerezni a városban található értékeket.

Debrecen - Kisújszálláson 2014-ben alakult meg a Helyi Értéktár Bizottság, igazodva a Megyei, és Hungarikum Bizottság törekvéséhez: összegyűjteni, rendszerezni a városban található értékeket. A bizottság 3 főből áll. Elnöke Dr. Tóth Albert, tagjai: Dr. Ducza Lajos és Nagy István Zoltán, segítőjük Tatár Péter. A munka a javaslatok összegyűjtésével kezdődött, amelyben a lakosság lelkesen vett részt. Rövid idő alatt 140 db érték gyűlt össze. Minden kategóriában több olyan érték szerepel, amelyet mindenképpen érdemes megőrizni. Így megjelenik a város épített környezete, természeti értékei, népi hagyományai, kulturális öröksége, érdekes műszaki megoldások, meghatározó köztéri alkotások. Elengedhetetlen szereplői a hagyományőrző csoportok csakúgy, mint a jellegzetes ételek, vagy a jelentős mezőgazdasági termékek. Nagy büszkeségei a városnak a turisztikai vonzerővel bíró létesítmények.

A lista nagyon hosszú és gazdag, ami büszkévé és lelkessé teszi a város lakóit. Ezt mutatja az a tény is, hogy a mai napig is érkeznek új, érdekes javaslatok, melyek tovább gazdagíthatják a város értéktárát. Amikor értesültek arról, hogy ezt a gazdag anyagot bemutathatják Debrecen lakóinak, kicsit megilletődve, ám nagy örömmel fogtak munkához. A cél az volt, hogy egy képzeletbeli utazással elrepítsék a kiállítás látogatóit Kisújszállásra, így mutassák meg népi hagyományaikat, szokásaikat. A hitelesség kedvéért igyekeztek megidézni ezen értékeikhez kötődő egyéb jellegzetességeket, szokásokat, hangulatokat. Hogy teljesebb legyen a városról alkotott kép, fotók segítségével igyekeztek bemutatni Kisújszállás épített környezetét, köztéri alkotásait, turisztikai értékeit, melyet kisújszállási ízekkel szeretnének teljessé tenni. Elhozták kóstoló gyanánt a kunsági perecüket, ablakos kalácsukat, vagy a vízen kullogójukat.

A lista természetesen nem teljes, ám remélik, hogy sikerül így is érzékletessé tenni a képet.

- Takács Hajnalka -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában