Helyi közélet

2015.01.07. 13:25

A jogi szakértő válaszol - Elárverezték a kezes házát

<em>2002-ben fedezetként adtam az ingatlanomat egy közeli ismerősnek. A hitel összege 4,5 millió forint volt, aminek aláírtam. Ő ezt sajnos nem fizette, sőt közel 12 millió forint adósságot halmozott fel, de erről sem ő, sem a végrehajtó nem szólt. Időközben az illető árverési úton értékesítette az ingatlanát, és sajnos, az én ingatlanomat is elárverezték, de a felosztási tervet nekem nem küldte meg a végrehajtó. Nagy vita során kaptam kézhez</em>.

2002-ben fedezetként adtam az ingatlanomat egy közeli ismerősnek. A hitel összege 4,5 millió forint volt, aminek aláírtam. Ő ezt sajnos nem fizette, sőt közel 12 millió forint adósságot halmozott fel, de erről sem ő, sem a végrehajtó nem szólt. Időközben az illető árverési úton értékesítette az ingatlanát, és sajnos, az én ingatlanomat is elárverezték, de a felosztási tervet nekem nem küldte meg a végrehajtó. Nagy vita során kaptam kézhez.

Amikor átvettem, akkor derült fény a sok adósságra. De kérdezem én: ha 4,5 milliónak írtam alá, mi közöm van a többi adóssághoz? Én csak a fent említett összegnek írtam alá, sőt a végrehajtónak is feltettem a kérdést és azt felelte: semmi. Mi van ilyenkor?

Kihez fordulhatnék ezzel a sérelmemmel, mert én ezt igazságtalannak tartom!?

- Név és cím a szerkesztőségben -


Fontos, mi van a szerződésben!

Az ügyben mindenek előtt azt szükséges tisztázni, hogy az olvasó által aláírt szerződés milyen rendelkezéseket tartalmaz. A leírtakból az tűnik ki, hogy az olvasó az ingatlanát nyújtotta biztosítékként egy más által felvett kölcsönhöz.

A szerződés rendelkezései alapján lehet arra választ adni, hogy a kérdező kizárólag a 4,5 millió forinttal tartozik-e, vagy az ezen felüli összeggel is. Az olvasó kérdéséből nem derül ki de, ha az általa aláírt szerződés jelzálogjogot alapító szerződés volt, fontos, hogy a 4,5 millió forintos tőke vonatkozásában vagy esetlegesen annak a tőke és járulékai biztosítására is szolgált az általa adott ingatlanfedezet. Abban az esetben, ha az olvasó által aláírt szerződés kizárólag a 4,5 millió forint tőke biztosítására szolgált, az árverést követően, az ezen az összegen felül fennmaradó pénzt, ha volt ilyen, az olvasónak kell megkapnia. Ha a szerződés úgy szól, hogy a biztosíték 4,5 millió forint tőke és annak járulékainak biztosítására szolgál, akkor a 4,5 millió forinton felüli rész vonatkozásában (kamatok, egyéb költségek) is köteles helytállni az ingatlanával az olvasó.

A végrehajtó intézkedéseivel szemben, az azokat tartalmazó dokumentumok, kézhezvételétől számított 15 napon belül a végrehajtást foganatosító bírósághoz benyújtott kifogásnak lehet helye.

- Dr. Nemes Imre, ügyvéd -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában