Helyi közélet

2014.12.10. 12:49

Sok sebből vérzik a drogteszt

Debrecen - A gyógyszeripar és a törvények sem képesek követni az előállítókat.

Debrecen - A gyógyszeripar és a törvények sem képesek követni az előállítókat.

Sem a kötelező drogtesztet elvégző szakembergárdát, sem pedig a szűrőn megbukó kábítószerrel élők ellátásáról gondoskodó intézményrendszert nem látják a lapunknak nyilatkozó szakemberek. Egyöntetűen állították – s erről már korábban lapunk is beszámolt –, hogy a fiatalok egyre korábban szerzik az első tapasztalataikat a tudatmódosító szerekről, s hogy mára a dizájnerdrogok lekörözték népszerűségben az olyan klasszikusnak számító anyagokat, mint a marihuána, a kokain, a speed, vagy a heroin.

A debreceni Drogambulancia munkatársa, Simonné Kiss Mónika azt mondta, hogy az olcsóbb, néhány ezer forintért is beszerezhető tesztek csak utóbbiakat képesek kimutatni, az eredményük pedig nem minden esetben megbízható. A szociális munkás arra hívta fel a figyelmet, hogy a készítők olyan szerekből állítják össze a készítményeket, amelyek nem szerepelnek az úgynevezett „C listán”, ez a jegyzék tartalmazza azokat a tiltott vegyületeket, amelyek a dizájnerdrogok alapanyagául is szolgálnak. A gyógyszeripar sem képes követni a fejlődést, ezért – mint mondta – a vizeletmintán alapuló, napjainkban használt tesztek a leg­gyakrabban használt szerek kimutatására alkalmatlanok. Ezzel párhuzamosan az is elmondható, hogy a cannabist leszámítva a drogok többsége 24–48 óra alatt lebomlik.

A dizájnerdrogok gyors kiürülése előnyös mind a terjesztők, mind a fogyasztók számára, a jogi következmények elkerülése miatt. Mivel viszonylag könnyen, akár az internet segítségével is beszerezhetők ezek a szerek, egyre szélesebb kört érnek el.

Sok a nyitott kérdés

Egy közelmúltban, közel 1200 debreceni középiskolás megkérdezésével készített felmérés azt mutatta ki, hogy minden negyedik diák találkozott már alkohollal, kábítószerrel vagy legális és illegális droggal az élete során – ismertette a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szakmai elnöke. Berényi András az iskolai drogteszt ötlete kapcsán néhány tisztázatlan kérdésre hívta fel a figyelmet.

– Ha a teszteknek jogi következményei is lesznek, fontos, hogy az eredmény hiteles-e, s kik azok, akik a vizsgálatot végzik. Egyelőre nem tudni az sem, hogy ki állja majd a tesztek elvégzésének költségeit – magyarázta. Ugyanilyen fontos – jegyezte meg –, hogy mit értenek majd a jogalkotók a kötelezettségen, hiszen a tüdőszűrés is kötelező, mégsem mennek el sokan a vizsgálatra.

Hozzátette, elgondolkodtató, hogy a drogfogyasztással kapcsolatos napvilágra kerülő adatok nem érik el az érdeklődés szintjét, ugyanakkor egy ötlet szintjén létező felvetés rögtön a közbeszéd részévé vált. Mint fogalmazott, az elképzelés kétélű, de nem lehet elhallgatni, hogy ma 10-ből csak három ember kerül ellátó intézménnyel kapcsolatba, azaz, ha bevezetik a kötelező tesztelést, akkor mindenképpen bővíteni kell az egészségügyi és szociális intézményrendszert is.

Ne rajtaütésszerű legyen

A szándékot támogathatónak és nemesnek véli, de a kötelező drogtesztet nem tartja jó megoldásnak az egyik debreceni középiskola név nélkül nyilatkozó vezetője. – Főként azért, mert az olyan kezdeményezések, mint a kötelező drogteszt ötlete mögött egy külső, erőszakos kontrollt sejt a társadalom. A rajtaütésszerű vizsgálatot károsnak tartom, komoly pánikot okozna, országos felháborodáshoz vezetne.

Nem tudom, az iskolában hogyan lehetne kivitelezni, főleg, hogy az eredményekről – a sajtóban megjelent információk szerint – a pedagógusok nem tudhatnak. Talán az tűnne a legkevésbé rossz megoldásnak, ha a gyermekorvos végezné el a tesztet, kiskorú esetében a szülő jelenlétében. A teszt elvégzésének helye viszont csak egy a felvetődő kérdések közül, hiszen azt sem tudni, hogy milyen jogi következményei volnának egy esetlegesen pozitív eredménynek – magyarázta, s hozzátette, nem ismert azt sem, miért pont a politikusokra és az újságírókra terjesztenék ki a kötelező tesztet.

Nem járult hozzá

Kíváncsiak lettünk volna a rendőrség bűnmegelőzési osztályvezetőjének oktatási intézményekben szerzett tapasztalataira is, nyilatkozatához azonban a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs szerve nem járult hozzá.

HBN

„A gyerekek hatvan százaléka drogozik”

– Nagyon helyes, hogy a 12 és 18 év közötti korú fiatalokat drogtesztre akarják kötelezni – jelentette ki az a húszas éveiben járó fiatal férfi, akit két hasonló korú barátjával együtt, egy fiúval és egy lánnyal a körút egyik legforgalmasabb részén találomra szólítottunk meg. Mint elmondták, ezt a korosztályt két csoportra lehet osztani. Vannak, akik nagyon tanulnak, és vannak olyanok, akik „menők” akarnak lenni. Az a „menő”, aki cigizik, bulizni jár és drogozik. – Amennyiben olyan drogtesztre köteleznék a szóban forgó korosztályt, amely hónapokra visszamenőleg is kimutatná a kábítószer-fogyasztást, a gyerekek 60 százaléka lebukna – fogalmazott az egyik fiú, mellyel a többiek is egyetértettek.Úgy vélték, hogy nagyon könnyű droghoz jutni. – A hátunk mögött lévő tízemeletes házsor lakásai közül legalább nyolcban szinte biztos, hogy dílerek is laknak – állította az egyik fiatalember. Amíg van fogyasztó, addig díler is lesz – egészítette ki a lány.

Szerintük amennyiben a kötelező drogteszt nyomán sok gyerekről kiderül, hogy mivel élnek, szinte biztos, hogy a szülők szankciókat, például szobafogságot fognak alkalmazni ellenük. Ugyanakkor lesz egy olyan réteg is, amely lázadásból, „dafke” is ezt fogja csinálni.

Végül azt is elmondták: szerintük a drogproblémát holland módra, a füves cigaretta legalizálásával, ellenőrzött boltokban való forgalmazással lehetne részben megoldani. Így az államnak is komoly adóbevétele lenne belőle, és a fogyasztók is jobban járnának – vélekedtek.

HBN-OCs


Budapest, Debrecen - Sajtóértesülések szerint már puhul az eredeti elképzelés.


Álljunk már meg egy szóra, mindenki tegye le a keze ügyében lévő spanglit, köpje ki az injekciós tűt, vegyétek le a fejetekről, emberek, a szipus zacskót! Ratalics László jegyzete.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában