Helyi közélet

2014.12.23. 08:57

Három fogtörő ünnepi étel

Hajdú-Bihar - Ha nagy a baj, a világért se várjon az újévig, menjen orvoshoz!

Hajdú-Bihar - Ha nagy a baj, a világért se várjon az újévig, menjen orvoshoz!

A karácsonyi ünnepek alatt megnő a fogsérülések száma. Legyünk elővigyázatosak a csonthéjasokkal készült sütemények és a darált húsos ételek fogyasztásakor, hogy ne törjön bele a fogunk a karácsonyi menübe. Ám ha megtörtént a baj, ne várjuk meg az új évet, minél előbb forduljunk orvoshoz – tanácsolja dr. Czinkóczky Béla fogszakorvos, az elrontott és speciális implantációs esetek szakértője.

A hármak

Czinkóczky Béla tapasztalatai alapján a dobogó képzeletbeli harmadik fokán a meggymag áll, ami a sok fogsérülésért felelős. A páciensek beszámolói alapján a leggyakrabban a sütemények töltelékében bújik meg észrevétlenül a meggymag.

A második legtöbb gondot a töltött káposzta töltelékébe keveredett csontdarab okozza. Emellett más darált húsokból készült étellel, fasírtokkal, töltött húsokkal is érdemes óvatosnak lenni. A leggyakoribb karácsonyi fogtörő a diós bejgli. Az ünnepi menü elmaradhatatlan része kellemetlen meglepetést tartogathat a töltelékbe keveredett dióhéjjal, ami a legtöbb sérülésért felelős.

A gyakori – szerencsésebb kimenetelű – esetek közé tartozik a rágófogak kisebb sérülése, jellemzően az élek törése. Ezeket a látható sérüléseket, csorbulásokat gyakran egyszerűen fogszínű tömőanyaggal, vagy úgynevezett élpótlással korrigálni lehet, ezek általában teljesen esztétikusan helyreállíthatók.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában