Helyi közélet

2014.12.14. 20:06

Az én ünnepem 2014 - A tizenkettedik hattyú

Bizonyosan az idő villámgyors száguldása is szerepet játszik abban, hogy egyre közelebb kerülnek hozzám gyermekkorom karácsonyai.

Bizonyosan az idő villámgyors száguldása is szerepet játszik abban, hogy egyre közelebb kerülnek hozzám gyermekkorom karácsonyai.Van egy fel-felsejlő emlékem. Olyan édes, tiszta, angyal-szárnysuhogású, mint a karácsonyi fények…

Az a tél is ilyen decemberi borongós volt. Valahonnan Görögországból az őszies levegő európai útjára indult, hogy karácsonyig felválthassa a hidegebb, északi áramlat.

Erzsi mamám vigyázott rám, mert én bizony sohasem jártam sem bölcsödébe, sem óvodába. Imádtam a tűit, a fonalait, gyűszűinek csengését, s azt, ahogyan egyre csak szőtte a csodás történetek Aladin szőnyegét. Akkor, mintha csak a jövőben folyton emlékeztetni akarna a Régiekre, a Vadhattyúkat forgattuk. A szeretetről és az állhatatosságról szóló mese néma királylánya és a csaláningek szinte életem minden fordulópontján eszembe jutnak. Azzal a kislánnyal együtt, aki állandóan kérdezett, cérnákat fűzött, s folytonosan simogatta a félig elkészült virágok szárait...

Majd beszaladt a szobájába, kihozta a kártyáit, s rendre a kirajzolódó növények nevét tudakolta.

A dődike volt a kedvencem, mert hiszen az égi virág, s a színe is a felhők szépében pompázik.

Néha-néha a repülőgépek húzta sárkányvonalak ugyan megszakították e festékáradatot, s másfajta tündérek léptek a térképre. Nyomukban szivárványok hadai feszültek fel az égboltra, akárcsak azok az emberek létráikon, akik a városban lévő görög katolikus templom kupolájára még karácsony előtt odavarázsolták az aranyos lemezeket.

Akkor már tudtam olvasni, s értettem azt is, hogy a „Feltámadt Krisztus!” felirat azt hirdette, hogy mögötte ott vár ránk is a Megváltás. A bizalom szellője lágyan cirógatta arcom, mikor észrevettem a magasban dolgozókat. Felkiabáltam nekik, s azok nevetve dobálták szavaikat vissza egészen addig, amíg az egyik lezuhant. Villamosok jártak akkor arra. Sárga tekintetük hályogosan zöldessé, majd zúzmara fagyossá vált, s zokogva vették tudomásul: elközelgett a végítélet órája.

Szenteste napjának délelőttje volt. A szentség kertjének felfelé nyúló kovácsoltvas kerítése mellé esett az az Ember. Erzsi mamám, ahogyan csak lábai bírták, olyan gyorsan röpült oda… Már magasabban járt, mint a Nap, amikor ráeszméltem, hogy Ő is csillagot visel a mellén, akár az a tizenegy királyfi a fél országot érő képeskönyvemben.

Amikor én is odafutottam, valami hólyagosra marta a lábaim. Erős rostjaiból, csipkézett leveleiből azonnal felismertem, milyen csodanövényt rejt a téli templomkert. Egy csokorra valót szedtem össze, de csak fonni tudtam akkor. Madarak telepedtek le a kerítésre, s valamiféle furcsa dalba kezdtek. A beteg mellkasára tettem a koszorúm. A plébános is kisietett, s arra készült, hogy feladja az utolsó kenetet. Ekkor maguktól zendültek meg a harangok.

A férfi kinyitotta szemeit. Megérkeztek a mentők is. A lezuhant munkásnak csak néhány bordája repedt meg. Valamilyen piros és fehér rózsákról beszélt. Ekkor találkozott nagymamám csodaszép mosolya az én nedves szemeimmel. Szája elé emelte mutatóujját, s abban a pillanatban a kihozott tömjén halk zenébe kezdett, s virágillattal töltötte meg azt helyet.

-Mocsár Gáborné Fehérvári Judit, Debrecen-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában