Helyi közélet

2014.11.05. 14:47

Ha nem magánút lenne...

Debrecen - A Lóverseny utcába bajosan jutna be a mentő, amikor az időjárás nem kegyes.

Debrecen - A Lóverseny utcába bajosan jutna be a mentő, amikor az időjárás nem kegyes.A Lóverseny utcában lakó olvasónk levélben tájékoztatott bennünket a lakókörzete útviszonyairól. A mellékelt képeken látszik, nem a mai kor igényének megfelelő útviszonyok uralkodnak arra. Mint írja, fontos lenne, hogy legalább a mentők és a tűzoltók be tudjanak menni az utcába, valamint az ott élők járműveik épségének megtartása mellett tudjanak közlekedni. Néhány éve a lakóközösség önerőből átmenetileg megcsináltatta az utat, ami csak eddig bírta.

Tervben van?

A debreceni polgármesteri hivatalnál arról érdeklődtünk, mikorra várható az útalap elkészítése, majd az aszfaltozás? Egyáltalán tervben van-e ez, s ha nem, akkor a lakóközösségnek mit kell annak érdekében tenni, hogy megtervezzék az útépítést, és az meg is valósuljon? Kíváncsiak voltunk mindennek az anyagi vonzatára is.

Nem ők kezelik

A Lóverseny utca útburkolata a 8/a számig önkormányzati tulajdonban és kezelésben áll. Ezen szakaszon az út szilárd útburkolattal van ellátva. Az út folytatása – a 22047/20 és a 22047/21 helyrajzi számon nyilvántartott útszakasz – nem közterület és nem az önkormányzat tulajdonában van, így az út kezelése nem a város feladata – kaptuk a tájékoztatást a polgármesteri hivataltól. Mint írják, a hatályos jogszabályok szerint az út fenntartása és kezelése a tulajdonos feladata.

A magán-telekosztások eredményeként létrejött, közforgalom elől el nem zárt, Lóverseny utcaként jelölt magánutak kapcsán azt a tájékoztatást tudjuk adni, hogy magánutak szilárd burkolattal való ellátását a debreceni önkormányzat nem támogatja. Ahhoz, hogy az önkormányzat végeztesse el egy utca burkolását, ahhoz első lépésként a magántulajdonú utcaszakasznak önkormányzati tulajdonba kell kerülnie.

Önkormányzati tulajdonú útfelületek esetében a közműfejlesztés vonatkozásában előnyben részesülnek azok az utcák, amelyekben az ingatlanok tulajdonosai írásban jelzik az önkormányzatnak a beruházással kapcsolatos igényüket, és vállalják a debreceni önkormányzat közgyűlése 12/2012 (III.29.) számú – az önkormányzati beruházásban megvalósuló kiszolgáló útépítés és közművesítés költségeinek áthárításáról szóló – rendeletében meghatározott hozzájárulás ingatlanonkénti megfizetését: útépítés esetén ez ingatlanonként maximum 55 ezer forint” – folytatódik a tájékoztató.

HBN-BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában