Helyi közélet

2014.10.24. 07:49

Jegyzet: Net(tó) adó

<em>Némileg belerondított az ünnepi hangulatba a netadó (kedden megjelent) tervezete; az IT-szakemberek a fejüket fogták, a nép egyszerű gyermekei pedig, megfeledkezve minden pátoszról, elborították a hálót nemzeti gigabyte-boltokról és hasonlókról szóló viccekkel</em>. Szőke Tímea jegyzete.

Némileg belerondított az ünnepi hangulatba a netadó (kedden megjelent) tervezete; az IT-szakemberek a fejüket fogták, a nép egyszerű gyermekei pedig, megfeledkezve minden pátoszról, elborították a hálót nemzeti gigabyte-boltokról és hasonlókról szóló viccekkel. Szőke Tímea jegyzete.

A kormány nagyjából 20 milliárd forint éves árbevételt remél az új adótól (iparági becslések ennél jóval nagyobb összegről szólnak), s nem titkoltan azért veti ki, mert onnan vesz el, ahol van. Elsőre akár érthetetlen is lehetne, miért vonta fejére a népharagot két stadionra való pénzért, ha nem ismernénk a trükkjeit: bejelent valami bicskanyitogató ötletet, aztán kettőt visszalép, és már nem is fáj annyira, hogy a tökön rúgásunk csak feleakkora erővel történt. Valóban, már szerdán közzétették a hírt, hogy a Fidesz módosító indítványt nyújt be, netes adóplafont kérve. Bár a hivatalos propagandában, akarom mondani kommunikációban az áll, hogy a szolgáltatók nem háríthatják át az adót, ezt épeszű ember nem hiszi el, már csak az elmúlt évek tapasztalata alapján sem.

A dolog igazi tanulságát azonban nem az adó mértéke, hanem elve jelenti. A 21. században az internet hozzátartozik az életünkhöz, és nem azért, mert ezen át jön a Facebook. Egyre több cég él online szolgáltatásból, használja a netet az államigazgatás, vásárolhatunk és intézhetjük ügyeinket a világhálón. Stratégiai és gazdasági jelentősége van; a hozzáférést akárcsak egy kicsit is nehezíteni nem éppen jövőbe tekintő gondolkodás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában