Helyi közélet

2014.10.20. 07:13

HIV és TBC már előfordult, ebola nem

Debrecen - Szigorú egészségügyi szabályok vonatkoznak a befogadó állomásra kerülő menekültekre.

Debrecen - Szigorú egészségügyi szabályok vonatkoznak a befogadó állomásra kerülő menekültekre.Az illegális migránsok Magyarországra érkezésüket követően közvetlenül nem kerülnek a befogadó állomásokra – hívta fel a figyelmet Daragó Réka, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal sajtóreferense. A menedékkérelem előterjesztésekor ugyanis előbb a rendőrség, majd a hivatal különböző szervezeti egységeiben dolgozókkal találkoznak, akik a betegséggyanús eseteket azonnal jelzik az illetékes népegészségügyi intézet felé.

– Adott esetben már ekkor sor kerülhet a személy elkülönítésére – jegyezte meg a referens.

Ha szükséges elkülönítik

Ez azonban csak afféle „laikus rosta”. Az alapos vizsgálatok csak akkor következnek, ha a kérelmezőknek a hivatal valamely befogadó állomást határozza meg tartózkodási helyként.

– Közösségbe helyezésüket megelőzően minden esetben kötelező orvosi vizsgálaton esnek át, melyet a befogadó állomáson működő orvosi szolgálat hajt végre. Ezzel egyidejűleg a BÁH értesíti a területileg illetékes járási tiszti főorvost, aki a szükséges járványügyi helyzetnek megfelelő orvosi vizsgálatokat – a megbetegedés gyanúja nélkül is – elvégzi – tudatta Daragó Réka. Ha a vizsgálati eredmények alapján a tiszti főorvos megállapítja, hogy az elismerését kérő közegészséget veszélyeztető betegségben szenved, illetve fertőzőképes, akkor haladéktalanul javaslatot tesz a szükséges korlátozó intézkedésekre. Ha az elismerését kérő közösségben nem helyezhető el, gondozásba vételéről és elhelyezéséről a tiszti főorvos által meghatározott módon elkülönítetten kell gondoskodni – magyarázta a BÁH sajtóreferense, hangsúlyozva: a debreceni befogadó állomáson elhelyezett külföldiek esetében az elmúlt hónapokban egy személynél sem merült fel a megbetegedés (ebola) gyanúja.

Azt már dr. Fodor Mária megyei tiszti főorvostól tudjuk, hogy a menekülttábor egészségügyi szolgálata – nagyon kevés számban – jelentett már TBC-vel és HIV-vel fertőzött esetet.

HBN-SZFÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában