Helyi közélet

2014.09.10. 09:56

Vízvezeték-keringő a János Vitéz utcában

Debrecen - A vízmű hajthatatlan: amíg valaki nem fizet nekik, nem adják vissza a normál víznyomást.

Debrecen - A vízmű hajthatatlan: amíg valaki nem fizet nekik, nem adják vissza a normál víznyomást.

Kis magyar abszurd bontakozott ki a Vargakertben található János Vitéz utcában. A családi házban élő 82 éves Vágó István arról számolt be, hogy ő mindig pontosan fizette a víz és csatornadíjat, soha egyetlen forinttal sem tartozott a vízműnek. Ennek ellenére nagyjából egy évvel ezelőtt az egész kis utcácskában nála és három szomszédjánál korlátozták a vízszolgáltatást. Azóta annyira lecsökkent a nyomás, hogy a férfi emeleten lévő fürdőszobai csapjából többnyire csak csöpög a víz. Fürödni, zuhanyozni, géppel mosni nem lehet.

Ki fizessen?

A probléma onnan ered, hogy a Krónikás és a János Vitéz utca sarkon található házban hat éve meghalt az ott lakó. Ezután valahol a vízcsőből rengeteg víz elfolyt. Ennek ára a vízmű szerint 450 ezer forint. A fő vízmérő óra ebben a sarki épületben van, a mögötte lévő három fogyasztónál úgynevezett mellékvízmérő van. A főmérős lakást két, egymással vitatkozó nő örökölte meg, akik a tartozással nem törődnek, nem fizetnek, és ezzel lehetetlen helyzetbe hozzák a mögöttük lakó vétlen fogyasztókat is.

Vágó István hiába reklamál a vízműnél, mindig azt a választ kapja, hogy valahogy fizessék ki a tartozást, aztán visszakapják az eredeti víznyomást. Az idős férfi kisnyugdíjas, nem tud és nem is akar fizetni, jogtalannak érzi a követelést.

Vágó István néhány hete 40 fokos lázzal járó orbánc betegséget kapott, a lábán nagy sebek keletkeztek. Két hétig a klinikán kezelték. Az orvosok közölték vele, hogy a kór a nem megfelelő higiénia, a kevés és nem alapos mosakodás következtében is kialakulhatott. Lelkére kötötték, hogy miután hazaengedik, tartsa tisztán a sebet, különben állapota ismét rosszra fordulhat. Ez néhány napja bekövetkezett, a seb begyulladt. Szerinte ez azért lehet, mert csak a lavórba kicsöpögő kevéske vízzel tud mosakodni. Így pedig minden merítéssel visszaviszi a lábára az egyszer már lemosott baktériumokat. A megoldás a zuhany lenne.

Patthelyzet

Ányos József, a debreceni vízmű vezérigazgatója ragaszkodik ahhoz, hogy a Krónikás és a János Vitéz utca sarki ingatlanon található hitelesített főmérőn látható fogyasztást ki kell fizetni.

– Vágó István és társai nem egy úgynevezett főmérős szolgáltatási szerződés keretében vannak kapcsolatban a céggel, hanem elkülönített vízhasználók. Olyan jogviszony alapján állnak, hogy a főmérőből mellékmérővel mért vízhasználatot nekik számlázzák. De ha a főmérős lakás tulajdonosa nem fizet, nem tud velük a vízmű folytonos jogviszonyt fenntartani – jelentette ki.

Ányos József szerint a csaknem ezer liter víz valószínűleg úgy tűnhetett el, hogy a lakatlan épületben valamelyik télen elfagyott a vezeték, a kifolyó víz pedig elszivárgott.

Amennyiben ezt egy alapos helyszíni vizsgálat bizonyítaná, a 450 ezer forintos követelés a csatorna díjával, nagyjából 200 ezer  forinttal lenne csökkenthető.

A helyzet rendezésében azonban sem a főmérős sarki épület örökösei, sem a többi, mellékmérővel rendelkező érintett ingatlan tulajdonosa nem partnerek. Inkább egymásra mutogatnak és kívülről várják a megoldást – mondta a cégvezető.

HBN-OCS

Csak magánvízvezeték van

Az orbánc kialakulására vonatkozó kérdésre Ányos József úgy reagált, hogy a törvény szerint amennyiben a fogyasztó hosszú időn keresztül nem fizet, az ÁNTSZ jóváhagyásával vízkorlátozást kell bevezetni. Ilyenkor naponta egy főnek húsz liter vizet köteles a szolgáltató biztosítani, mely a János Vitéz utcán megvan – ismertette Ányos József. A legnagyobb probléma az, hogy az utcában csak magánvízvezeték van, a város túlnyomó többségében működő közüzemi nincs.

– A magán-ivóíz vezetéken belüli vitára a vízműnek nincs ráhatása – jelentette ki a cégvezető. A szakember szerint, a megoldás hosszú távon az lehetne, ha egy új közüzemi vezeték épülne. Addig is az érintettek polgári pert is indíthatnának a nem fizetők ellen – vélte Ányos József.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában