Nincs már több móka

2024.06.13. 09:00

Mi van veled, Fancsikai kilátó?

Életveszélyes állapota miatt bontották el a Panoráma úti építményt. Az új Fancsikai kilátót már bejelentették, még nem kezdődött meg az építkezés

Hajnal László

Így néz ki a Fancsikai Kilátó helye

Forrás: Czinege Melinda

Tavaly áprilisában került fel az életveszélyt jelző tábla a Fancsikai kilátó egyik pillérére, augusztusban pedig végleg elbontották a sokak számára nosztalgikus emlékeket adó építményt.

Fancsikai Kilátó, panoráma, debrecen
Csak az alapja maradt meg a Fancsikai kilátónak
Forrás: Czinege Melinda 

Tegyük hozzá, hiába szerettük a tetejéről megcsodálni a panorámát, látható volt már, hogy eljárt felette az idő. Az 1980-ban emelt objektumot feltehetőleg nem az örökkévalóságnak szánták, és nem is a piramisok precizitásával építtetett. Felnőttkorára megingott magában, gerendái elkorhadtak, és annyi tartósságot sem sugallt, mint a korlátjába vésett szerelmi vallomások. 

Nem csattan csók rajta, lépcsőin nincs már több móka, és tetejéről nem pöccint senki csikket a városra. 
Talán jobb is, ha inkább szép emlékként marad meg, mint baleseti helyszínként. Mielőtt azonban tragédia történt volna, a Nyírerdő Zrt. szakértői véleményt készíttetett a Panoráma úti kilátóról, és megállapították, hogy annak szerkezete nem javítható, és mivel használata veszélyessé vált, lezárták a nagyközönség számára, és elrendelték a lebontását.

Hamarosan egy új Fancsikai kilátót mászhatunk meg

Papp László, Debrecen polgármestere a közösségi oldalán jelentette be 2023 tavaszán, hogy 2024-ben a Fancsikai kilátó helyére egy újat építenek.

A Haon megkereste a Nyírerdő Zrt.-t, akik megerősítették, hogy valóban pótolni fogják a sokak által kedvelt kilátót, azonban bővebb részleteket csak későbbre ígértek.

Június második hetében ellátogattunk a helyszínre, ahol egyelőre nem láthatóak az előkészületek. Igazából meg sem találtuk volna, mivel a környékről több fát kivágtak, a fedett pihenőhely és a biciklitárolók azonban emlékeztetnek az egykori épület helyére.

Egyedül a betonból készült alap van a helyén, amely továbbra is várja, hogy kiemelkedjen belőle egy megújult, csigalépcsős építmény, ahonnan hamarosan talán már a a feltöltött Fancsikai-tavakra tekinthetünk le.

Fancsikai Kilátó, panoráma, debrecen
Egyelőre csak elképzelhetjük a kilátót
Forrás: Czinege Melinda 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában