Helyi közélet

2014.09.18. 10:21

Vitaminbombák őszre

Debrecen - A zöldségek és gyümölcsök segítségével megelőzhetőek a betegségek. Lássuk milyen vitaminokhoz jutunk hozzá általuk.

Debrecen - A zöldségek és gyümölcsök segítségével megelőzhetőek a betegségek. Lássuk milyen vitaminokhoz jutunk hozzá általuk.Az ősz beköszöntével gombamód szaporodnak a kisebb-nagyobb megfázások, amelyeket kellő odafigyeléssel, valamint tudatos táplálkozással könnyedén megelőzhetünk. Néhány olyan gyümölcsöt, valamint zöldséget mutatunk be, amelyek igazi vitaminbombák, fogyasztásukkal feltölthetjük szervezetünket.

Alma

Az egyik legkönnyebben elérhető gyümölcs, amely dúskál a vitaminokban, valamint ásványi anyagokban. Ezt a gyümölcsöt a héjával együtt érdemes enni, mely így nagy mennyiségű C-vitamin-forrás. Gyakori almafogyasztással az emésztést is megkönnyíthetjük.

Birsalma

A birsalma P-vitaminban gazdag, amely azért is fontos, mert gátolja az öregedési folyamatokat. Emellett A-, B1-, B2-, B3-, C-, illetve E-vitaminokat is tartalmaz. Érdemes továbbá megjegyezni a gyümölcsről, hogy bőrnyugtató hatása miatt kozmetikai célokra is felhasználják.

Kivi

Egy igazi C-vitamin-bombához van szerencsénk a kivi „személyében”. A magas vérnyomásban szenvedőknek is érdemes kivit fogyasztaniuk, hiszen bővelkedik a lutein nevű antioxidánsban is, amelynek vérnyomáscsökkentő hatását már orvosok igazolták.

Cékla

A-, B-, valamint C-vitaminjai mellett számos ásványi anyaga miatt is régóta az egyik, leginkább gyógyító hatásúnak vélt zöldség. Sokak szerint kiváló vérképző a cékla, emellett segít leküzdeni a náthát.

Póréhagyma

A póréhagyma főként B6-, illetve C-vitamin-, valamint folsavtartalma okán került a listánkra. Fogyasztása során a köhögést enyhíthetjük, valamint a bélflóra megőrzésében is főszerepet vállalhat ez a zöldség.

Sütőtök

A sütőtök elsősorban a hazánkban is egyre elterjedtebbé váló halloween idején, a töklámpások készítésekor kerül a rivaldafénybe. Pedig a sütőtök C-vitamin-, illetve karotintartalma miatt a gyulladásos betegségek leküzdésében lehet a segítségünkre.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában