Helyi közélet

2014.07.10. 08:40

Idén 14. alkalommal zenélnek együtt

Debrecen - Határon túl is bemutatkozik a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar.

Debrecen - Határon túl is bemutatkozik a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar.Bő egy hét múlva, július 18-án immár 14. alkalommal nyitja meg kapuit az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája.

A fiatal művészek idén tizenhárom országból érkeznek a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karára, ahol tizenhárom hangszer nemzetközileg elismert művésztanára segít a több mint 150 hallgatónak.

A diákok a délelőtti csoportos kurzusokon felül délutáni egyéni felkészítéseken szintén részt vehetnek, amelyre igényt is tartanak az idei nyáron 160 tanulóból 140-en. Duffek Mihály a Zeneművészeti Kar dékánja a keddi sajtótájékoztatón elmondta, évről-évre nő az érdeklődés az akadémia iránt, és egyre többen érkeznek az Egyesült Államokból, Japánból. Idén a legtöbben, 24-en Dél-Koreából érkeznek.

– Nem csak a nyári akadémia lesz fóruma a találkozóknak, szeretnénk ha a hallgatók be tudnának csatlakozni az egyetemi képzéseinkbe is – árulta el a dékán.

A professzorok is fellépnek

A mesterkurzusokat tartó művésztanárok között vannak visszatérő vendégek, mint a Stuttgarti Rádiózenekar szóló oboistája, Lencsés Lajos, vagy a Skóciából érkező hegedűművész, Lissauer Péter, a tokiói Musashino Akadémia vendégprofesszora, Nagy Sándor mélyhegedűművész. A professzorok a felkészítés mellett esténként koncerteket is vállalnak – tudhattuk meg Váradi Judit dékánhelyettestől.

– Az eseményre Vásáry Tamás zongoraművész teszi fel a koronát, aki az évente újjáalakuló Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar 60-70 résztvevőjéből egy hét alatt profi zenekart kovácsol – hallhattuk Gaál István professzortól.

A világzenekar idén Budapesten kezdi koncertkörútját július 26-án, másnap július 27-én hazai közönség előtt játszanak, majd Nyírbátorba, Nádudvarra, Nagykárolyba, Szatmárnémetibe, s végül Prágába vezet az útjuk. Az ingyenes hangversenyeket a nagyérdemű július 18-án este hét órától július 27-én este nyolc óráig tekintheti meg.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában