Helyi közélet

2014.05.14. 08:13

Fülelők tömege tüntet a Facebook-felületen

Debrecen - „Olyanok is vannak, akik jelenleg Angliában élnek, s majdnem üresen adták be a lapot.”

Debrecen - „Olyanok is vannak, akik jelenleg Angliában élnek, s majdnem üresen adták be a lapot.”Több mint háromezren csatlakoztak ahhoz a csoporthoz, amely a május 8–i emelt szintű angol érettségi után jött létre a legnépszerűbb közösségi oldalon azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a szövegértési feladathoz lejátszott angol nyelvű hanganyag rossz minőségére, érthetetlenségére.

– Én egy normál méretű osztályteremben írtam az érettségi vizsgámat, és az első részben nem is tapasztaltam különösebb problémát. Amikor a szövegértés hanganyagát meghallottam, megfordult velem a világ. Ott ültem a vizsgafeladat felett és lepörgött előttem az elmúlt hónapok kemény munkája: a tonnaszámra csinált feladatlapok, a megannyi otthon gyakorolt listening, a sok belefektetett energia, s hogy mindig, amikor fel akartam adni, azt mondtam magamnak: megéri. Hát nem érte meg – nyilatkozta portálunknak egy megyénkbeli középiskolában tanuló diáklány, aki aktívan részt vesz a közösségi oldalon szerveződő csoport tevékenységében, de az eddigi negatív hozzászólások és a még előtte álló szóbeli érettségi miatt neve elhallgatását kérte.

Hosszkülönbség

A vizsgázók többsége arra panaszkodott, hogy az Oktatási Hivatal (OH) honlapján lévő hanganyag minősége klasszisokkal jobb, mint amit ők némely vizsgahelyszínen az ott lévő CD–lejátszókból hallhattak.

– A technikai feltételek az előírások szerint rendelkezésre álltak mind a hat Hajdú-Bihar megyei vizsgahelyszínen – tudtuk meg Filep Miklóstól. A helyi vizsgákat szervező Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának vezetője közölte: a 479 felsőfokon maturálóból 5 fő tett panaszt megyénkben. Ezeket a leginkább a hangerőre vonatkozó kifogásokat a rendelkezésre álló dokumentumok és a vizsgán jelen lévő pedagógusok nyilatkozata alapján öt napon belül kivizsgálják.

A „listening botrány” csoport üzenőfalán megjelenő hozzászólások között arról is olvashatunk, hogy a CD-n és az online hallott hangok között 50 másodpercnyi hosszkülönbség van. Az Oktatási Hivataltól hiába kértünk választ erre a felvetésre, lapzártánkig nem kaptuk meg azt.

A felületen sokan a feladatok szinten felüliségét is támadták, de egyre többen írják, hogy utólag nyugodt körülmények között újrahallgatva nem tűnik annyira visszhangzónak és megoldhatatlannak.

HBN–HABE

További részletek a Napló mai számában és a naplo.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában