Helyi közélet

2014.05.23. 14:42

A gyümölcsritkítás éve

Debrecen - Idén a legtöbb gyümölcsfajnál rekordtermés ígérkezik, ezért a jobb minőség érdekében több gyümölcsfajnál szükség van a ritkításra.

Debrecen - Idén a legtöbb gyümölcsfajnál rekordtermés ígérkezik, ezért a jobb minőség érdekében több gyümölcsfajnál szükség van a ritkításra.

Az előző évi jó virágképződési feltételek, az enyhe fagymentes, mediterrán jellegű tél, valamint a virágzás és a gyümölcskötődés idején uralkodó, szélsőségektől mentes, kedvező időjárás az átlagosnál nagyobb gyümölcskötődést eredményezett.

- Lezajlottak a tisztuló gyümölcshullások, így megállapítható, hogy túlzottan nagy termések várhatók. Ez azonban az öröm mellett nehézségeket is okoz a termelőknek. A dömpingtermés ugyanis értékesítési zavarokkal párosul, mivel a gyümölcs minősége romlik: elaprózódott, rosszul színeződő áru képződik. Éppen ezért idén több gyümölcsfajnál szükséges elvégezni a ritkítást, hogy darabosabb, jobb minőségű termés legyen, és a jövő évi kedvező virágzás is segítsük – hívta fel a figyelmet Gonda István, a Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézetének professor emeritusa.

Mindent meg kell tennünk az egyenletes terméshozás érdekében, mert ellenkező esetben ezt a zsebünk is megérzi. A minőségi gyümölcstermesztés legfontosabb technológiai eleme a gyümölcsritkítás, azaz a túlzottan nagy termés csökkentése.

- Ennek egyik módja a kézi ritkítás. Elsősorban az úgynevezett „nagy gyümölcsű” gyümölcsfélék (alma, körte, őszibarack, kajszi, nagyobb méretű szilvafajták) ritkításában gondolkodjunk, mert ez, szemben a kisebb gyümölcsűekkel (pl. meggy, cseresznye) könnyebben kivitelezhető. Gyakori felvetés még a szakemberek körében is, hogyha már a természet megadta, ne csorbítsuk annak gyümölcsét. Ez helytelen gondolkodás, mivel nem csökkentjük, hanem sokkal inkább az optimális egyensúlyi állapot felé irányítjuk a fáinkat. A munkavégzés során soha ne a földre ledobott gyümölcsök száma befolyásolja a termesztőt, hanem a fának a látványa, a lombozat és a gyümölcsök aránya, a gyümölcsök sűrűsége, illetve egymáshoz közelisége. A ritkítással ugyanis nem csak az idei év termésére, hanem a jövő évi biztosabb és jobb termések kialakítását is szolgáljuk – magyarázta a professzor.

A ritkítást megelőzően célszerű szemrevételezni a fákat, és az előző év, évek tapasztalatai és a józanész alapján határozzuk meg azt a legnagyobb terméstömeget, amelyik segíti céljainkat (nagyobb gyümölcsméret, jó következő évi virágzás). Például egy 100 kilogrammos termésre beállítandó almafa esetében, ha egy kilóban öt darab almát számítunk, úgy ötszáz darab gyümölcs lesz az optimális, fán hagyandó mennyiség. A többi gyümölcsöt tanácsos a május végi, júniusi ritkítás során eltávolítani.

Természetesen ilyen pontossággal nem lehet meghatározni a gyümölcsök mennyiségét, de azt igen, hogy a tervezett optimumnál esetleg kétszer vagy háromszor több gyümölcs terheli a fákat. Ez esetben határozunk arról, hogy vagy minden másodikat távolítjuk el, vagy három gyümölcs közül egyet hagyunk meg. Ezen túlmenően a kisebb méretű, sérült, deformált, beteg és rágott gyümölcsök eltávolítása is szükséges – tanácsolta a szakember.

Túlterhelés esetén sohasem szabad sajnálni az eltávolított gyümölcsöket, mert azzal egyrészt nem lesz kevesebb az összes termésmennyiségünk, másrészt nagyobb árbevételre számíthatunk a darabosabb gyümölcs előállításával – hangsúlyozta Gonda István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában