Helyi közélet

2014.03.31. 13:24

Egyéniség és szociális evolúció

Debrecen - A Science Café következő állomásaként „Egyéniség és szociális evolúció” címmel Barta Zoltán egyetemi tanár előadását hallgathatják meg az érdeklődők.

Debrecen - A Science Café következő állomásaként „Egyéniség és szociális evolúció” címmel Barta Zoltán egyetemi tanár előadását hallgathatják meg az érdeklődők.

A földi életnek két figyelemre méltó tulajdonsága van, ezek egyike a változatosság. A Földön élő fajok számától, mérhetetlen változatosságától eltekintve, jelentős eltérések mutatkoznak a fajokon, populációkon belül az egyedek között is. A másik fontos tulajdonság a társas kapcsolatok szinte zavarba ejtő bősége, hiszen mindenki „társasági élet él".

- Meglepő, hogy mostanáig szinte egyáltalán nem tanulmányozták e két fontos jellemző közötti kapcsolatot evolúciós szempontból. Az előadás során eset-tanulmányokon keresztül próbálom megvilágítani, hogy az egyedek közötti különbségek, az egyedi változatosság sokszor jelenősen befolyásolhatja az evolúció menetét. Ennek fényében vizsgálom a kooperáció és az emlékezet közötti kapcsolatot, a szülői feladatok specializációját, és a közös fészkelések során felmerülő problémák evolúciós jelentőségét – mondta az unideb.hu portálnak Barta Zoltán, az Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék vezetője.

Időpont: 2014. április 2. szerda 15 óra

Helyszín: Fórum Bevásárlóközpont, Libri Könyvesbolt (Debrecen, Csapó u. 30.)

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában