Helyi közélet

2014.02.20. 08:06

Nézőpont: Fűben, fában, gyárban?!

<em>Menta, kamilla, csalán, hárs – csak a legismertebb gyógynövények, melyek teáit, forrázatait fogyasztjuk, s tudjuk mire jók, hisz megtanultuk anyáinktól, nagyanyáinktól. Ám ezeken kívül még számtalan lehetőségünk lenne, hogy a szintetikus pirulák helyett a gyomrunkat, májunkat kímélőbb főzetekkel csillapítsuk bajainkat</em>. <strong>Fabók Ágnes írása</strong>.

Menta, kamilla, csalán, hárs – csak a legismertebb gyógynövények, melyek teáit, forrázatait fogyasztjuk, s tudjuk mire jók, hisz megtanultuk anyáinktól, nagyanyáinktól. Ám ezeken kívül még számtalan lehetőségünk lenne, hogy a szintetikus pirulák helyett a gyomrunkat, májunkat kímélőbb főzetekkel csillapítsuk bajainkat. Fabók Ágnes írása.Csak az ezekhez szükséges ismeret hiányzik. Szidják is sokan emiatt a csodabogyók korát elhozó technikai fejlődést, mondván: évszázados tapasztalatokat dobtunk sutba értük, most meg nem győzzük pótolni a kiesett tudást. S mivel már igen kevés az igazi füvesember (a szó is más jelentést „nyert” mára), így kénytelenek vagyunk beülni az iskolapadba, mert csak abban bízhatunk. Persze csak akkor, ha nem sajnáljuk rá a pénzt és az időt. De, mint tudjuk, azokból mindig kevés van, lustaságból meg sok.

Ezt igyekszenek kihasználni a nagy cégek, úgy, hogy a gyárakban „termelt” gyógynövényeket próbálják eladni különböző termékekbe „zárva” (lásd kamillás sampon, kókuszolajos testápoló és társai). Ezt elkerülendő legalább arra ne legyünk restek, hogy némi információt és gyógynövényt gyűjtsünk, vagy legalább keressünk egy megbízható boltot, ha már nem tudjuk magunk megtermelni a gyógyteába valót. Bár higgyék el, a saját termesztésű mentából készült tea zamata semmivel sem hasonlítható össze. Tapasztalatból tudom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában