Helyi közélet

2014.01.07. 14:34

Ki az ékeket a társadalomból!

Hajdúhadház - Az oktatás lehetőség, a mezőgazdaság adottság és kiút.

Hajdúhadház - Az oktatás lehetőség, a mezőgazdaság adottság és kiút.– Ha az emberek jelentős része rosszul él, vagy problémákkal küzd, az a többi embernek is rossz. A problémák többsége ezért össztársadalmi szinten jelenik meg. Mindannyiunk közös érdeke, hogy ezeket megoldjuk. Nem számít a bőrszín, vagy a felekezeti hovatartozás. Egy dolog számít csak, az érintett személy megtesz-e mindent a saját sorsa jobbra fordítása, illetve a közösség boldogulása érdekében – fogalmazott Csáfordi Dénes kérdésünkre, mi a település álláspontja az Európai Unió Roma Keretstratégiája és annak magyar tapasztalatai kapcsán. A polgármester a témában a közelmúltban fejtette ki véleményét Járóka Lívia EP-képviselő jelenlétében a fővárosban.

A program egyébként a roma társadalmi beilleszkedés ösztönzését és segítését célozza meg négy támogatni kívánt területen: az oktatásban, a foglalkoztatásban, az egészségügyi ellátásban, a lakhatás terén.

Az oktatás mint lehetőség

A hadházi polgármester a stratégiában is a hátrányos helyzetűek komplex felzárkóztatását látja, amit az oktatásban már az iskolák államosítása előtt megkezdtek. A lehetőségek iskoláját szeretnék megteremteni, ezért a meglévő két intézményt összeolvasztották 2012-ben, a működtetésüket megtartották (továbbá van még egy egyházi iskola is). Így a szegregáció kizárt, sőt olyan, a gyerekek összetartozását és morális fejlődését célzó tevékenységeket vittek be az iskolába, mint a lovaglás, a vívás, az íjászat, a kosárlabda. A sport összehoz, az pedig, hogy lényegében "fegyvert adtak" a gyerekek kezébe, önfegyelemre tanít - véli.

- Nem kezdünk bele semmilyen roma felzárkóztató programba. A fővárosi egyeztetésen el is hangzott, az erre adott pénz vitathatóan hasznosul országszerte, Európa-szerte. Mi máshogy építettük fel a kereteket, komolyabb központi segítség nélkül értünk el eredményeket, 2010 óta több milliárd forint uniós forrást kaptunk az elképzeléseink megvalósítására. Mezőgazdasági adottságainkra, korábbi hagyományainkra alapozva több, mint száz hektáron fekvő műveletlen területünket termőre fordítjuk, szociális szövetkezeteket hoztunk létre, és a szaktárcával egyeztetve keressük a piaci lehetőségeket.

A szőlő- és gyümölcstermesztés visszahonosítása, káposztasavanyítás, rackajuh-tenyésztés, feldolgozóüzem létesítése szerepel sok egyéb közt a terveinkben, emellett a közmunkában, az elnyert tanyaprogramban is megláttuk a lehetőséget. Tudjuk, hogy nem rosszak a település adottságai, de ipari beruházásokra hiába várunk. A kiút a mezőgazdaság lehet - fogalmazott Csáfordi Dénes. További újdonságként említette, hogy leszakadt városrész rehabilitációja kapcsán közel 400 millió forint forrás érkezik Hadházra, amelyből új utak épülnek a keleti városrész Téglás felé vezető területére, továbbá sportcentrumot is elképzeltek a most üresen, „ékként” elterülő földre.

HBN-BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában