Helyi közélet

2014.01.08. 17:06

Jégfarsang és a városi iskolák "céhes legényeinek" bemutatója a Debreceni Dalidón

Debrecen, 2014. január 8., szerda (MTI) - A cívisváros hagyományait felelevenítő programokkal és újdonságokkal, például jégfarsanggal várja a vendégeket szombaton a II. Farsangnyitó Debreceni Dalidó.

Debrecen, 2014. január 8., szerda (MTI) - A cívisváros hagyományait felelevenítő programokkal és újdonságokkal, például jégfarsanggal várja a vendégeket szombaton a II. Farsangnyitó Debreceni Dalidó.

A farsangi szezont nyitó rendezvénysorozat egy új kezdeményezéssel, a "jégfarsanggal" indul kora délután: a Kossuth téren felállított ingyenes korcsolyapályán jelmezes sorversenyeket és családi vetélkedőket tartanak - jelezte Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője a dalidó szerdai sajtótájékoztatóján.

Az év eleji vigasság szabadtéri főzéssel, a hagyományos mesterségek bemutatójával és este bállal folytatódik. Kósa Lajos, Debrecen polgármestere felidézte, hogy régen a cívis dalidón a városi céhek mesterei mutatták be tudásukat. Ezt a hagyományt idén szeretnék feléleszteni azzal, hogy Debrecen "céhes legényei", a városi szakközépiskolások bemutatják tudományukat. "Ahogy régen a kovácsinasok vagy a vargák, most az informatikusnak vagy éppen szakácsnak tanuló diákok lesznek jelen az általuk épített robotokkal vagy különleges főztjeikkel" - részletezte a polgármester.

Kósa Lajos egyben bejelentette, hogy a korábban az önkormányzati fenntartású művészeti iskolákban indított tehetséggondozó programot a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ debreceni tankerületével közösen kiterjesztik hat városi szakközépiskolára is. A középiskolások közül a legtehetségesebbek ennek értelmében az Alföld Szakképző Kft.-nél, a legkorszerűbb felszerelésekkel fejleszthetik tudásukat - mondta Kósa Lajos, hozzátéve, hogy a fiataloknak a dalidó kiváló alkalom arra, hogy nagyközönség előtt is bemutassák az iskolában tanultakat. Pappné Gyulai Katalin tankerületi vezető szerint a tehetséggondozó program 2008 óta szinte egyedülálló módon működik az országban, számos nemzetközi versenyen értek el a debreceni iskolások sikereket. A szakiskolák tanulói egy ilyen program segítségével könnyebben tudnak majd elhelyezkedni a munkaerőpiacon és a városi cégek is felkészült fiatalokat tudnak majd alkalmazni - fogalmazott. A szombati rendezvényen megjelennek majd a debreceni tanulók által készített farsangi maszkok, az általuk varrt ruhák, de lesz kovácsbemutató, gyertyaöntés és legorobot-bemutató is.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában