Helyi közélet

2014.01.27. 08:53

Hatalmas a pánik a kasszapiacon

Hajdú-Bihar - Inkább lemondanak az előlegről a kereskedők, hogy az állami támogatást legalább igénybe vehessék.

Hajdú-Bihar - Inkább lemondanak az előlegről a kereskedők, hogy az állami támogatást legalább igénybe vehessék.

Megdöbbenéssel fogadták a pénztárgép-kereskedők azt a csütörtöki hírt, miszerint visszavonta a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) két, korábban már jóváhagyott kassza forgalmazási engedélyét; ezek egyike egy dél-koreai gyár NR-300-as jelű készüléke. – Több száz ügyfelünket érinti a határozat. Egyfolytában csörögnek a telefonok, nem tudják a kiskereskedők, mitévők legyenek – mondja Szödényi András, a Cívis Pénztárgép Kft. ügyvezetője.

Az MKEH honlapján közzétett indoklás szerint az érintett pénztárgépbe beépített adóügyi ellenőrző egység a hiányosságai miatt lehetőséget teremt az adóelkerülésre. Azt, hogy a korábbi független tesztelők ezt a hibát miért nem tárták fel, rejtély. A hatóság mindenesetre saját hatáskörében vizsgálódik – írták.

Nem először történik ilyen a készülék importőrével. Az Alt-Cash Kft. NR-270-es jelű készülékét már korábban kivonták a forgalomból, amely emiatt szerződésmódosítást ajánlott az ügyfeleinek. Ebben a 270-es gép helyett a 300-as készülék leszállítását vállalta március 31-éig. Így a kft. jelenleg nem rendelkezik engedélyes kasszával, pedig a kiskereskedők jelentős része tőlük rendelt pénztárgépet. Azt jelenleg viszont nem tudni, visszakaphatják-e a vállalkozók azt a 30 ezer forintot, amit előlegként befizettek. A helyzetet bonyolítja, hogy a forgalomból legutóbb kivont NR-300-asból tömegével helyeztek üzembe az elmúlt időszakban. Az MKEH határozata után a NAV azt közölte a távirati irodával, hogy megítélése szerint kellő választék áll az érintettek rendelkezésére, hogy újat rendeljenek. Ezzel kapcsolatban Szödényi János megjegyezte, még három másik Alt-Cash által forgalmazott készülék vár forgalmazási engedélyre, és kérdéses, hogy ezek után megkapják-e azt, mint ahogy az is bizonytalan, hogy rendelkezik- e a többi gyártó anynyi készülékkel, hogy a most kassza nélkül maradt 60–80 ezer vállalkozást ellássák kasszával.

A szakember szerint korábban is kérdéses volt, tartható- e az átállásra kijelölt január 31-ei időpont. Tapasztalatai szerint sokan inkább lemondanak a befizetett előlegről, és a raktáron lévő más gyártó készülékéből visznek, mivel így legalább az 50 ezer forintos állami támogatást nem veszítik el.

Egy másik, lapunk által megkérdezett szakértő – aki azt kérte, a nevét ne írjuk le – szintén azt javasolta, hogy ha nem történik semmi a következő napokban, akkor érdemes olyan kasszát rendelni, amelyiknek van engedélye, és azonnal elvihető a forgalmazó raktárából.

HBN-SZZSL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában