Helyi közélet

2013.10.07. 09:35

"Csemegéztek" a mínuszok

Hajdú-Bihar - Ahol megszürkül, majd kifehéredik a növény levele, ott a silózás marad.

Hajdú-Bihar - Ahol megszürkül, majd kifehéredik a növény levele, ott a silózás marad.

Az elmúlt hét utolsó napjaiban érkezett mínusz négy fok körüli fagyok az almaültetvényeket nem bántották (az alma akár mínusz hét fokot is kibír), a még érésben lévő csemegekukoricát azonban tönkretették. A Hajdúböszörményi Mezőgazdasági Zrt.-nél a 200 hektárnyi csemegekukorica fele megúszta, hogy le kelljen silózni, a másik fele azonban menthetetlennek tűnik.

Erdélyi Zoltán vezérigazgató ez utóbbi területen 45-50 millió forintra teszi az árbevétel-kiesést, amit tetéz a mintegy 30 milliós ráfordítási költség. Hiszen minden munkafolyamatot elvégeztek, csak éppen a betakarítás maradt el.

- A már érett növényeket a csuhélevelek megvédték a mínuszoktól, a még érésben lévő kukoricáknál azonban a jégkristályok megsértették a sejtfalat, és a növény gyakorlatilag megfagyott. Utóbbiaknak még öt-tíz napra lett volna szükségük ahhoz, hogy betakaríthatóak legyenek - mondta el a cégvezető, aki szerint a kármentésre egyetlen lehetőség a megfagyott állomány lesilózása és takarmányként történő hasznosítása marad.

HBN-PA


Kaba - A ráfordítási költség és az elmaradó árbevétel tízmilliókban mérhető.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában