Helyi közélet

2013.10.09. 17:52

Ez nem a barátságos hétpettyes

Debrecen - Katicabogárka szállj el, jönnek a harlekinkaticák.

Debrecen - Katicabogárka szállj el, jönnek a harlekinkaticák.Rengeteg katicabogár jelent meg a megye több településén.

– Nem szokatlan, ha az utcára lépve 20-25 katicabogár lepi el az embert – számolt be tapasztalatairól Nagy Ákos hajdúbagosi olvasónk. A hétpettyes őshonos katicától nagyobb és más színváltozatokban látható állat eredetileg az emberek javát szolgálta, de a biológiai fegyver olyan gyorsan terjedt és annyira agresszívvá vált, hogy pusztítani kezdte a hasznos fajokat is.

Európa figyel és vár

A megyénkben élők is tapasztalják azt, amit a tudósok már a harlekinkatica 2007-es magyarországi megjelenése óta aggódva figyelnek, ez az agresszív állatfaj veszélyes mértékben elszaporodott. Az Ázsiából származó és az USA-n át hazánkba érkező faj a tömeges szaporodás nyomán a természetes védelmet biztosító, hasznos állatokat, illetve azok élelmét is pusztítja – mondta dr. Bozsik András, a Debreceni Egyetem AGTC MÉK Növényvédelmi Intézetének docense. – Egyelőre egész Európa vár és figyel – fogalmazott. Ebben bárki segíthet az online monitoring rendszer támogatásával.

HBN-HaBe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában