Helyi közélet

2013.09.27. 18:02

Történeti kiadvány jelent meg a 475 éves Debreceni Református Kollégiumról

Debrecen, 2013. szeptember 27., péntek (MTI) - A debreceni Dóczy Leánynevelő Intézet és az idén 475 éves Debreceni Református Kollégium Gimnáziumát bemutató kétkötetes kiadványt mutattak be pénteken a kollégiumban.

Debrecen, 2013. szeptember 27., péntek (MTI) - A debreceni Dóczy Leánynevelő Intézet és az idén 475 éves Debreceni Református Kollégium Gimnáziumát bemutató kétkötetes kiadványt mutattak be pénteken a kollégiumban.

Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök a könyvbemutatón azt mondta: habár bizonyos kiadók szerint a hagyományos könyvkiadás akár már egy évtizeden belül is megszűnhet Magyarországon, a kollégium történetét bemutató kötetek sorozatának korábbi darabjai azonban olyan sikeresek voltak, hogy szerinte igenis van okuk ebben a formában a nyilvánosság elé tárni a református örökséget.

A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke méltatta a kollégiumot azért is, mert az mindig szembe tudott szállni a korszellemmel ha szükséges volt, és ez a jó értelemben vett "maradiság" mindig segített átvészelni a nehéz történelmi korokat is. A pénteken bemutatott kétkötetes kiadvány a kollégium történetét feldolgozó sorozat negyedik darabjaként jelenik meg - mondta Győri János szerkesztő, társszerző.

Beszélt arról, hogy a kollégium történetét bemutató korábbi kutatások és könyvek fontos forrásként szolgáltak. A 19. század végén, az 1930-as években, majd az 1980-as években jelentek meg olyan munkák, amelyekben hol a református oktatás egésze, hol a különféle részterületek bemutatása volt hangsúlyos. A mostani kiadványok ez utóbbiak sorába illeszkednek, hiszen külön-külön mutatják be a kollégium gimnáziumát és a Dóczy lánygimnáziumot. Győri János kiemelte: a könyv bemutatja, hogy a 175 éve alapított Dóczy gyorsan felzárkózott a kollégium gimnáziuma mellé az oktatási paletta széles voltát és annak színvonalát tekintve.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy sok tévhitet cáfolnak meg a kutatások. A református kollégium például mindig nagyon nyitott volt: az oktatók közt voltak "kiugrott" katolikus papok, míg a diákok közt számos izraelita vallású, ortodox román és katolikus német is megfordult. Tévhit az is - folytatta -, hogy a diákok bent laktak, hiszen valójában csak 10-20 százalékuk élt a kollégium falai között. Nem volt szigor, az intézmény "patriarchálisan jó kedélyű" volt - részletezte a kutató.

Győri János előadása végén felhívta a figyelmet arra, hogy az évszázadok alatt olyan kiváló oktatók dolgoztak a kollégiumban, akiknek az életműve sokkal nagyobb megbecsülést érdemelne, ezért szorgalmazta az ilyen irányú kutatásokat.

A kollégium ünnepi rendezvénysorozata szombaton többek közt a Dóczy József Gimnáziumban az intézmény egykori diákja és tanára, az író Szabó Magda szobrának avatásával és a Nagytemplomban ünnepi istentisztelettel folytatódik.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában