Helyi közélet

2013.09.05. 13:46

„Napközis” lett minden diák

Debrecen - Az elvi kötelezettség alól ésszerű indokkal felmentés adható.

Debrecen - Az elvi kötelezettség alól ésszerű indokkal felmentés adható.

Az új tanév számos változást hozott az oktatási intézmények életében. Többek közt – a törvény szerint – az általános iskolákban 16 óráig foglalkozásokat, 17 óráig pedig felügyeletet kell biztosítani. A tanulóknak kötelességük a délutáni foglalkozásokon részt venni, bár a szülők kérésére az igazgatók felmentést adhatnak ez alól.

A törvény nem fogalmaz pontosan a mentesség kapcsán, így például arról, milyen időtartamra adható meg. Azonban Pappné Gyulai Katalin, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Debreceni Tankerület igazgatójának válaszából kiderül: az intézményvezetők ezt a tényt rugalmasan kezelhetik oly módon, ha a gyereknek rendszeres délutáni elfoglaltsága van, például sportol, akkor hosszabb időre (pl. fél évre) csak egyszer célszerű kérni a tanuló felmentését – természetesen írásban.

Az általunk megkérdezett iskolaigazgatók szintén ésszerű megközelítésről beszéltek. Az egész napos foglalkoztatásról pedig elmondták: a változás inkább a felső tagozatosokat érinti.


[poll id="479"]


– Az alsó tagozatosoknál nem okoz gondot a változás, néhány kivételtől eltekintve már eddig is délután négyig maradtak az iskolában. A művészeti iskolai képzésben 24 csoportunk van, emellett tömegsport foglalkozásokon 2-300 gyerek sportol rendszeresen, többek közt az iskola uszodájának igénybevételével. Mindez kiegészül az eseti szabadidős programokkal. A felsős gyerekek 75 százalékának van délutáni iskolai elfoglaltsága, ezért mind a 400 felső tagozatosnak egyéni órarendet készítettünk – összegezte Gyarmatiné Piránszki Nóra, a debreceni Vénkerti Általános Iskola és AMI vezetője.

– A változás inkább a felsősöknél kevésbé népszerű, közülük az első két napon, a szakkörökön és egyéb foglalkozásokon résztvevőket nem számítva, csak 42 gyerek maradt bent ebéd után. Intézményünkbe 477 gyerek jár, 231 alsó és 246 felső tagozatos. Közülük 257-en egyébként is „napközisek”, tehát délutáni felügyeletet igényelnek. 23 féle szakkörünk van, melyek a legkülönbözőbb érdeklődési területeket elégítik ki: fotózás, honismeret, főzés, stb., ezekre 331 diák jelentkezett – tudtuk meg Hetei Józseftől, a Debreceni Benedek Elek Általános Iskola igazgatójától.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában