Helyi közélet

2013.09.04. 11:25

Büszke lehet minden véradó

Hajdú-Bihar - Jól jár az is, aki adja – minden donor ingyen esik át drága egészségügyi szűréseken, megismerheti vércsoportját, sőt sokan jobban érzik magukat a vérfrissüléstől.

Hajdú-Bihar - Jól jár az is, aki adja – minden donor ingyen esik át drága egészségügyi szűréseken, megismerheti vércsoportját, sőt sokan jobban érzik magukat a vérfrissüléstől.

Mit hoz az ősz? – iskolakezdést, visszazökkenést a munkába, nem egyszer változást. A véradás ügyében azonban az állandóság a cél. Folyamatosan biztonságos szinten kell tartani a készletet, miközben a vérkészítmények a véradás után 35 napig tárolhatóak. Hajdú-Bihar megyében ezért hetente legalább 470 teljes véradásra van szükség.

Szeptemberben 46 helyszínre szervez kitelepült véradást a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete. Ezen kívül minden hétfőn, szerdán, pénteken 7.30 és 17.00 óra között várja a debreceni Regionális Vérellátó Központban (Bem tér 19.) azokat a véradókat, akik az elmúlt 56 napban nem adtak vért. Legközelebb Fülöpön, Püspökladányban, Hajdúnánáson, Konyáron, Létavértesen, Berettyóújfaluban, Hajdúszoboszlón, Hajdúböszörményben és Debrecenben – itt többek között a hagyományos hónapnyitó „naplós véradáson" – nyújthatják karjukat a segíteni vágyók.

„50 felett adhat"

Tudják, egyetlen véradással, három ember életét menthetik meg – sokan ezért adnak vért. Erős bennük a társadalmi felelősségérzés. Ám e tett a donoroknak is hasznos, hiszen minden alkalommal komoly és egyébként költséges egészségügyi vizsgálatokon (többek között hepatitisz-, HIV-, szifiliszszűréseken) esnek át. Többen arról számolnak be, hogy jobban érzik magukat a „vérfrissülés" miatt. Az első véradók általában örülnek annak, hogy ingyen megismerik vércsoportjukat.

A szervezők kérik a jelentkezőket, hogy hozzák magukkal személyi igazolványukat, lakcím- és TAJ-kártyájukat. Vért adhat bárki, aki egészséges, még nem töltötte be a 65. életévét, elmúlt 18 éves és nehezebb 50 kilogrammnál. Fontos, hogy a véradás előtt a napszaknak megfelelően étkezzen és bőségesen fogyasszon folyadékot.

A donorok 500 forint értékben étkezési csekket kapnak kalóriapótlásra.

Ezen a linken megtekintheti, hogy 2013 szeptemberében Hajdú-Bihar megyében pontosan hol és mikor kerül sor váradásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában