Helyi közélet

2013.08.15. 14:18

Tetőzik a pollenszezon

Debrecen - Az idei parlagfűszezon csúcsa a jövőhétre, vagy az azt követő hétre fog esni.

Debrecen - Az idei parlagfűszezon csúcsa a jövőhétre, vagy az azt követő hétre fog esni.

Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózat hivatalos adatai alapján készülő parlagfű riasztási térkép a 2013-as parlagfű szezon második hetében már az ország több térségében magas parlagfű pollenkoncentrációt jelez – adta hírül az ÁNTSZ.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) térkép alapján elmondható, hogy az ország keleti – így Hajdú-Bihar megye– és középső területein a parlagfű pollen légtéri koncentrációja a 32. héten már elérte az I. fokú riasztási szintet (30-49 darab/köbméter/átlagos nap; „piros riasztás”); az ország területének túlnyomó részén azonban még csak

a figyelmeztet ő „narancs” jelzés (közepes koncentráció) volt érvényben.

Súlyosbodik a helyzet

A riasztást kiadó Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Osztálya továbbá felhívta a figyelmet, hogy ezen a héten az ország nagyobb területén is számolni lehet a helyzet súlyosbodásával – az első fokú riasztás kiterjedésével, illetve a másodfokú riasztás megjelenésével. Az allergiás és asztmás megbetegedésben szenvedőknek továbbra is javasolt a gyógyszerek szedése, ezek hiányában számolni kell már a komolyabb tünetek meg jelenésével is (például komolyabb tüsszögési rohamokkal, folyamatos nátha-jellegű orrfolyással, fejfájással, torok kaparással, szem-fáradékonysággal és szemgyulladással, valamint általános fáradságérzettel).

Javasolt a tengerpart

A jelenlegi előrejelzés szerint – a heti átlagos pollenkoncentrációt figyelembe véve - az idei parlagfűszezon csúcsa a 19-ével, vagy a 26-ával kezdődő hétre fog esni, az időjárás alakulásának függvényében.

Az allergiások számára lehetőség szerint javasolt ezt az időszakot szabadságban, tengerpart, vagy magashegység közelében tölteni, illetve hazánk területén belül az erdős tájakat, hegyvidékeket, illetve vízpartokat keresni fel – közölte az ÁNTSZ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában