Helyi közélet

2013.08.27. 13:19

Lakás helyett tandíjra spórolnak

Debrecen - A diploma jó befektetés, hiszen javítja a fiatalok életkezdésének az esélyeit.

Debrecen - A diploma jó befektetés, hiszen javítja a fiatalok életkezdésének az esélyeit.

Jelentősen átalakultak a takarékossági szokások az elmúlt években. Míg 20 évvel ezelőtt a szülők a gyermekük önálló életkezdésére, az esküvőre és a lakásvásárlásra spóroltak, addig ma már a felsőoktatási tanulmányok állnak a távlati célok középpontjában. Ráadásul a nők egyre később vállalnak gyermeket, így mire utódaik befejezik tanulmányaikat, sok szülő már nyugdíjas korba lép, így nem tudja őt anyagilag támogatni.

Fontos átgondolni

Az interneten léteznek olyan kalkulátorok, amik kiszámolják, mennyibe kerül egy gyermek felnevelése, bár ezt 20-30 évre előre nem lehet pontosan meghatározni. Az azonban nem kérdés, hogy a taníttatás, a lakhatás támogatása jelentős összegekbe kerül. A diploma ugyanakkor jó befektetés, hiszen megfelelő végzettséggel sokkal jobbak a pályakezdő esélyei.

Egy májusi felmérés szerint, míg 2008 előtt a szülők utódaik lakására gyűjtöttek, ma már az iskoláztatás megelőzi ezt a célt. A statisztikák szerint az első gyermek vállalása egyre későbbre tolódik, miközben a fiatalok önálló életkezdése is egyre idősebb korban várható. A szülőknek emiatt már gyermekük születésekor el kell kezdeniük spórolni a taníttatásra, egyetemi évekre, hiszen minél hosszabb a megtakarítási időszak, annál kevesebbet kell félretenni ugyanakkora összeg eléréséhez.

„Fontos átgondolni, hogy várhatóan mennyit tudunk félretenni, és milyen rendszerességgel. Olyan futamidőt válasszunk, hogy a vállalt befizetések erejéig annak teljes időtartama alatt eleget tudjunk tenni a befizetési kötelezettségünknek. Ne sajnáljuk az időt, alaposan nézzünk szét, mivel sokféle színes konstrukció és termék közül kell megtalálnunk azt, ami hosszú távon a legkedvezőbb a számunkra” – tanácsolja a K&H marketing igazgatóságának vezetője, Rajna Gábor.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában