Helyi közélet

2013.08.02. 17:55

Illatos virágokkal bódítanak

Debrecen - Vágtató lovakat igyekszik visszafogni a szkíta harcos.

Debrecen - Vágtató lovakat igyekszik visszafogni a szkíta harcos.

A virágkarneváli kocsikat készítő művészek között felbukkant Kertai Zalán festőművész is, aki két kompozíción dolgozik. Mint elmondta, az egyik a nagy sikerű szkíta kiállításra utal, amely a cívis városban a télen, illetve kora tavasszal volt látható.

Ezen szerepelt egy aranyba öltöztetett szkíta ember is, akinek a hamvait Kazahsztánban tárták fel régészek. A rendkívül látványosnak ígérkező kompozíció keretében egy ilyen szkíta harcos egyszerre három ágaskodó lovat igyekszik visszafogni. A kocsin sok aranykincs imitációi is megjelenik majd, ugyanis a szkíták, (akik sokak szerint a magyarok ősei voltak) előszeretettel temetkeztek aranyékszerek közzé.

Ferenc József hungarocellből

A másik Kertai Zalán által készített, faragott kocsi a Debreceni Egyetemé lesz, amely azt a pillanatot idézi fel, amikor Ferenc József osztrák császár és magyar király átadja a Debreceni Egyetem alapító oklevelét az itteni rektornak. A 100 évvel korábbi eseményt visszaidéző kompozíción a magyarul csak néhány szót tudó Ferenc József búzakék díszmagyarban jelenik meg.

(A kocsi pikantériája, hogy a díszvendégek egyike Habsburg György.)

Illatos újítás

A 44. Virágkarnevál egyik szenzációjának ígérkezik, hogy a legendárium kocsi nemcsak a szemre és a fülre, hanem az orra is igyekszik hatni. Szabó Erzsébet virágdizájner igencsak erős vanília illatú fehér orientál liliomokat akar alkalmazni. Ilyen még nem volt!

HBN-OCs


Debrecen - Időarányosan jól haladnak a Virágkarnevál előkészületei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában