Helyi közélet

2013.08.12. 18:02

Egyelőre nem bővül a barna kukás rendszer

Debrecen - A törvényi szabályozás hiánya és a rezsicsökkentés miatt nem tervezik a kiterjesztést.

Debrecen - A törvényi szabályozás hiánya és a rezsicsökkentés miatt nem tervezik a kiterjesztést.

Az elindításakor (2007-ben) nagy sikernek tűnt az AKSD Kft. azon kezdeményezése, hogy egyes kertes házas városrészekben a hagyományos kék színű kukák mellé, a kerti- és szerves hulladékok gyűjtésére barna kukákat is kihelyeztek.

Aztán "megrekedt" a kezdeményezés és ma is csak az Epreskertben, a Tégláskertben, valamint a Boldogfalvi-kertben működik ez a megoldás. Ott hetente egyszer, pénteken, 1200 ingatlanról viszik el a komposztálható szemetet.

Lassan mindenki megérti a lényegét

Mint az ÁKSD Kft. illetékesétől megtudtuk, a jelenlegi adatok azt mutatják, hogy az ilyen módon begyűjtött szemét nyolc százalékban tartalmaz szervetlen hulladékot (például műanyag flakonokat, gumit, ruhákat). Ez a kezdeti 20 százalékhoz képest jelentős előrelépés.

Túl drága lenne a kiterjesztés

Arra a kérdésre, hogy ezt a megoldást a közeljövőben más kertes házas övezetekre is kiterjesztik - az a válasz érkezett, hogy még várnak a törvényi szabályozás pontosítására.

Ugyanakkor mint Juhász Judit, a cég pr vezetője fogalmaz: "A közszolgáltatókat július 1-től érintő rezsicsökkentés hátrányosan hat, s a többlet költségekkel járó elkülönített gyűjtés kiterjesztése nem látszik most járható útnak."

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában