Helyi közélet

2013.07.02. 11:38

Ritka kórok támadása

Hajdú-Bihar - Heten haltak meg 2012-ben fertőzések következtében, közülük egy ember AIDS-ben.

Hajdú-Bihar - Heten haltak meg 2012-ben fertőzések következtében, közülük egy ember AIDS-ben.

Nyolcvanöt százalékkal kevesebb (összesen 3388) fertőző beteget regisztráltak a megyében tavaly, 2011-hez képest. Ez azonban nem adhat okot bizakodásra, a bejelentések számának csökkenése ugyanis egy rendeletmódosítással magyarázható (megszűnt egyes fertőző betegségek jelentési kötelezettsége) – olvasható a megyei tisztifőorvos átfogó, a megye lakosságának egészségügyi helyzetét bemutató jelentésében.

A beszámolóban dr. Fodor Mária rámutat arra a kedvezőtlen jelenségre is, hogy Hajdú-Biharban, a vizsgált évben a fertőző betegségek között előfordult többek között botulizmus (kolbászmérgezés), a nyúlpestis (tularaemia), és a vírusos eredetű vérzéses láz is…

Az ismert betegségek is okozhatnak azonban gondokat. Továbbra is magas például a tbc megbetegedés kockázata a megye lakosainál, tavaly 151 új beteget regisztráltak. Ennek egyik oka, hogy bár évek óta kötelező a tüdőszűrés, mégis csak a behívottak töredéke megy el a vizsgálatra.

Részletek a Napló szerdai (07.03) számában!

HBN-FÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában