Helyi közélet

2013.07.26. 09:45

Küldjön hírt! - Debreceni fizikatanár találkozása a szuperszimmetriával és extradimenzióval

Debrecen - „<em>Valószínűleg kevesen halottak eddig a svájci székhelyű CERN kutatóintézet nemzetközi pedagógus továbbképző programjáról itthon. Ezt bizonyítja az a tény, hogy 5 éve most először volt jelentkező Magyarországról ezen programra.</em>” - mondta el a CERN magyar szármasú látogatásszervezője, Garai Zsuzsanna.

Debrecen - „Valószínűleg kevesen halottak eddig a svájci székhelyű CERN kutatóintézet nemzetközi pedagógus továbbképző programjáról itthon. Ezt bizonyítja az a tény, hogy 5 éve most először volt jelentkező Magyarországról ezen programra.” - mondta el a CERN magyar szármasú látogatásszervezője, Garai Zsuzsanna. Pedig ez hatalmas lehetőség, felejthetetlen élmény lehetne az itt élő fizika-kémia tanárok számára is, ami bizonyára a természettudományos tárgyak tanításának megújulását vonná maga után.

Idén 28 ország 51 pedagógusa jutott be a High School Teacher 2013 elnevezésű programba, ahol 3 héten keresztül tudtak a résztvevők előadásokat hallgatni, kísérleteket végezni, csapatokban dolgozva élményt és tudást gyűjteni.

Fegyver Imre, a debreceni Huszár Gál Iskola tanára a CERN hivatalos oldalán talált a programra és a jelentkezése néhány hónapon belül elfogadásra is került.

Szakmai szemmel nézve a három hét fő irányvonala a részecskefizika újdonságainak módszertani közvetítése, a CERN munkájának megismerése volt. A szombatok kivételével a hét minden napján feszes menetrendben zajlottak az előadások délelőttönként, míg délután általában gyakorlati tevékenységre került sor. A nap zárásaként a tanárok kiscsoportokban átbeszélték a napi eseményeket, és aki a meglátásait, ötleteit meg szerette volna osztani a többiekkel, azt is megtehette ekkor. A tanárok a három hét alatt több intézetlátogatáson is részt vettek. A legérdekesebbnek én a híres-hírhedt antianyag-gyárat, és az extradimenziók keresésére speializálódott CMS kísérletet tartottam."

Jó tudni, hogy a CERN szponzori rendszerének köszönhetően 2500 CHF-kal támogatja a program résztvevőit a szállás és az étkezés költségeinek a fedezése céljából. Az intézet azonban ezen felül is nagyon bőkezűen bánt velünk, hiszen hetente többször is vendégül láttak minket hangulatos éttermekben történő étkezésekre, vagy éppen a Jura hegységben megrendezett piknikezésre.

A CERN többféle programot is indít. A főiskolásoknak és egyetemistáknak meghirdetett program például szakmai gyakorlati helyszínt biztosít a diákoknak. Érdemes tájékozódni a CERN honlapján a meghirdetett lehetőségekről. Az angol nyelvet pedig már a jelentkezés előtt ajánlott gyakorolni, hiszen a nemzetközi programokban ez a munkanyelv.

Bővebb információ itt:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában