Helyi közélet

2013.06.12. 18:34

Rezsicsökkentés - Pósán László: ki kell vizsgálni, a szolgáltatók tisztességtelen eszközökhöz folyamodtak-e

Debrecen, 2013. június 12., szerda (MTI) - Pósán László fideszes országgyűlési képviselő szerint Debrecenben a gázfogyasztókat olyan sérelmek érték az utóbbi időben, amelyek miatt érdemes kivizsgálni, hogy a szolgáltatók a rezsicsökkentés miatt nem folyamodtak-e tisztességtelen eszközökhöz.

Debrecen, 2013. június 12., szerda (MTI) - Pósán László fideszes országgyűlési képviselő szerint Debrecenben a gázfogyasztókat olyan sérelmek érték az utóbbi időben, amelyek miatt érdemes kivizsgálni, hogy a szolgáltatók a rezsicsökkentés miatt nem folyamodtak-e tisztességtelen eszközökhöz.

A kormánypárti politikus pártjának szerdai debreceni sajtótájékoztatóján azt mondta, lakossági jelzéseket kaptak arról, hogy több társasházban az egyébként kötelező gázkészülék-felülvizsgálat ürügyén több millió forintért kicseréltették a házban lévő készülékeket, holott az nem lett volna kötelező.

Pósán László emlékeztetett arra, hogy törvény szabályozza ugyan a gázkészülékek rendszeres felülvizsgálatát, de a szakemberek által elkészített jegyzőkönyvek alapján kizárólag a megállapítható életveszély elhárításának esetén lehet szerelési munkálatok elvégeztetésére kötelezni a fogyasztót.

"Debrecenben olyan pletykák terjedtek el, hogy amit a szerelő mond, az kötelezően végrehajtandó" - mondta.

Megjegyezte: "nehéz szabadulni attól a kételytől, hogy nem véletlenül születtek ezek a fajta pletykák". Szerinte mivel kiderült, hogy a rezsicsökkentéssel kapcsolatosan bírósági út nem járható, a brüsszeli nyomás sem működött, "most élünk azzal a gyanúperrel, hogy egyéb kerülő dologról van szó. Nagyon sok szempontból ugyanis a szolgáltatók pénzügyi érdekeltsége a rendszerben tetten érhető."

Pósán László azt kérdezte: előfordulhat-e az, hogy kartellbe tömörülnek akár szolgáltatók, akár szakemberek, akár gyártók és forgalmazók?

"Fontos lenne utánanézni, hogy szolgáltatói oldalon vezető beosztású embereknek van-e esetleg érdekeltségük olyan cégekben, amelyek szereléseket és egyebeket végeznek" - hangoztatta a politikus.

Felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a gázkészülékeket érintő rendelet csak műszaki állapotfelmérésről rendelkezik, arra hivatkozva nem lehet műszaki beavatkozás elvégeztetésére kötelezni senkit.

Papp Csaba és Czellér László debreceni fideszes önkormányzati képviselők részletesen ismertették a választókerületükből érkezett lakossági panaszokat. Elmondták, van olyan társasház, ahol 2,5 millió forintért végeztek el műszaki beavatkozást erre a rendeletre hivatkozva.

Czellér László azt hangsúlyozta, hogy az ellenőrzéseken javasolt és elvégzett - egyébként sokszor nem szükséges és nem is kötelező - beavatkozások lakosság által kifizetett költsége jövedelemként "a Tigáznál csapódik le".

Pósán László az MTI érdeklődésére elmondta, a megfelelő hatóságoknál - például a fogyasztóvédelemnél - megteszik a szükséges lépéseket az egyes esetek kivizsgálására.

A politikus nemmel felelt az MTI-nek arra a kérdésére, hogy a rezsicsökkentés miatt tisztességtelen eszközök alkalmazásával vádolják-e Tigázt vagy más szolgáltatót. Azt azonban megjegyezte, hogy "ennek a gyanúját nem könnyű elhessegetni", majd hozzátette, hogy "ezt bizonyítékok hiányában nem tudjuk sem megerősíteni, sem cáfolni".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában