Helyi közélet

2013.06.28. 10:38

Nézőpont: Nyilvánosság, kinek is?

<em>Nem hiszem, hogy technikai hiba, avagy a történések véletlen összejátszásának következménye az, hogy a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. honlapján a Hortobágyi Lovasnapok és Nemzetközi Pásztortalálkozó elnevezésű rendezvény után csütörtök délelőtt óta nem az olvasható, hogy „elmarad”, hanem az, hogy „augusztus 3–4.”.</em> <strong>Kovács Zsolt írása</strong>.

Nem hiszem, hogy technikai hiba, avagy a történések véletlen összejátszásának következménye az, hogy a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. honlapján a Hortobágyi Lovasnapok és Nemzetközi Pásztortalálkozó elnevezésű rendezvény után csütörtök délelőtt óta nem az olvasható, hogy „elmarad”, hanem az, hogy „augusztus 3–4.”. Kovács Zsolt írása.

Tény: a közel öt évtizedes hagyományokkal rendelkező, a puszta eseményei közül a legtöbb embert vonzó lovasnapok elmaradásának híre igencsak megmozgatta a lovastársadalmat, az érdeklődő közvéleményt. A problémáról beszámolt a csütörtöki lapszámában a Napló, és arról is, hogy a génmegőrző kft. vezetőit szerdán nem sikerült elérnünk, ezért nem tudhattuk meg, miért nem lesznek lovasnapok. A nyilvánosság ezúttal segített, hiszen cikkünk megjelenése után a rendezvény gazdái változtattak korábbi elképzelésükön, mégis megtartják a rendezvényt, igaz, később.

Évekkel ezelőtt történt Mezőpeterden, hogy a 42-es főút felújításakor elfelejtettek gyalogátkelőhelyet kijelölni a falut középen kettészelő nagy forgalmú főúton. A polgármester szóvá tette a gondot, a Napló megírta, a tervezők beismerték, hogy elfelejtkeztek az átkelőhelyről. Mulasztásukat gyorsan korrigálták, és megépült a villogó sárga fénnyel ellátott gyalogos átkelőhely. Ismét a nyilvánosság ereje bírta cselekedetre a téma felelőseit. Elérték itt is azt a kritikus pontot, amikor tenniük kellett. Megértették a problémát, átérezték annak súlyát, és megtették a szükséges lépést.

De említhetem példaként Pósán László országgyűlési képviselő minapi levelét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez, akitől kérte: hosszabbítsa meg a gázkészülékek felülvizsgálat határidejét, vizsgálja meg részletfizetési konstrukció, illetve a jogorvoslat lehetőségét a monopolhelyzetben lévő szolgáltató intézkedéseivel szemben. Nyilvánvaló: a képviselőt levele megírásában nem kis mértékben motiválta a gázkészülékek felülvizsgálata körül kialakult áldatlan helyzet nyilvánosságra hozatala.

Igen, a nyilvánosság! Ami segít elérni azt, ami a döntéshozók számára első látásra nem teljesen egyértelmű, ami nem egyszer köszönőviszonyban sincs a valósággal, az igényekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában