Helyi közélet

2013.06.20. 08:59

Az E.ON debreceni kombinált erőművének leállása nem okoz zavart az ellátásban

Debrecen, 2013. június 19., szerda (MTI) - A Debreceni Hőszolgáltató Zrt. szakemberei szerint az E.ON debreceni kombinált ciklusú erőművének leállása csak kis valószínűséggel és akkor is csak korlátozott mértékben befolyásolhatja a helyi fogyasztók ellátását.

Debrecen, 2013. június 19., szerda (MTI) - A Debreceni Hőszolgáltató Zrt. szakemberei szerint az E.ON debreceni kombinált ciklusú erőművének leállása csak kis valószínűséggel és akkor is csak korlátozott mértékben befolyásolhatja a helyi fogyasztók ellátását.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményükben emlékeztetnek, hogy Debrecenben 31.000 lakás és mintegy 2.000 intézményi fogyasztó távhőellátását a hőszolgáltató biztosítja.

A társaság a szolgáltatáshoz szükséges hőenergiát az E.ON Energia Termelő Kft.-től szerzi be, az energiatermelővel kötött hosszú távú, 2018. év végéig változatlanul érvényes szerződése alapján. Ebben a termelő szavatolja a folyamatos hő-ellátást 228 MW csúcs-hőteljesítmény mértékéig. Ez a teljesítmény teljes körű biztonsággal garantálja a hőigények kielégíthetőségét a leghidegebb téli időszakban is.

A közlemény leszögezi: az erőmű területén több hő, valamint hő-és villamos energia-termelő berendezés működik. Ezek közé tartozik az érintett DKCE, amelynek esetleges leállítása, az így csökkenő tartalékkapacitás révén, az egyébként igen ritkán előforduló, több napos üzemzavarok esetén időszakosan befolyást gyakorolhat a folyamatos hő-ellátásra.

A 90 MW hőteljesítményű kombinált ciklusú erőmű nélkül a többi berendezés egyidejű működtetése 277 MW hőteljesítményre képes. Ezen berendezések közül a 2 darab, egyenként 58 MW-os illetve az 1 darab 116 MW-os forró vizes kazán esetleges kiesése jelenthet kockázatot, amennyiben ez a kiesés a leghidegebb téli időszakban következik be, és a meghibásodás elhárítása nem órákban, hanem napokban mérhető.

Egy ilyen kiesés valószínűsége rendkívül kicsi, de elvben előfordulhat, ám az még a leghidegebb időben sem eredményezi a távhőszolgáltatás teljes leállását, csupán a kiesett teljesítménnyel arányos hőfokcsökkenést, amelynek a fogyasztókra, különösen a lakosságra gyakorolt hatása tovább mérsékelhető egyes nagyfogyasztókat érintő ésszerű korlátozásokkal, és egyéb szolgáltatói intézkedésekkel - tájékoztatott a debreceni hőszolgáltató.

A sajtóban megjelent és azóta az E.ON szóvivője által megerősített információk szerint az E.ON Hungária kérte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal hozzájárulását a debreceni és a nyíregyházi kombinált ciklusú erőművei működésének szüneteltetéséhez. A sajtóhírek szerint, amennyiben a hivatal engedélyezi az erőművek leállítását, a kieső erőművi kapacitás érintheti Debrecen távhőszolgáltatását is.

Az E.ON szóvivőjének közlése szerint a társaság dolgozik azon, hogy esetleges üzemzavarok esetén is biztosított legyen a fogyasztók kiszolgálása.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában