Helyi közélet

2013.05.23. 12:16

A bodobácsoknak is van személyiségük

Debrecenben folyamatosan növekszik az urbanizálódott állatok száma.

Debrecenben folyamatosan növekszik az urbanizálódott állatok száma.

Debrecen. Szép lassan, évről-évre egyre több állat költözik be a cívis városba. A Debreceni Egyetem kutatói valószínűsítik, hogy míg korábban az állatvilág képviselői közül elsősorban rovarokkal, verebekkel, galambokkal, rigókkal, denevérekkel és mindenki által utált rágcsálókkal kellett megosztoznunk a mesterséges élőhelyen, addig az utóbbi időben dolmányos varjak és szarkák is mind nagyobb számban jelennek meg az ember közvetlen közelében.

Jó élőhely

Az Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék vezetője, Barta Zoltán elmondta: ugyanakkor a városban élő állatok viselkedése is változóban van. Míg például a denevérek korábban kizárólag templomtornyokban, esetleg nem bolygatott ódon padlásokon laktak, addig mostanában a lakótelepi házak panelei között is meghúzzák magukat. Az embertől kevésbé félő dolmányos varjak és a szarkák pedig elsősorban azt használják ki, hogy a városban sok élelmet találnak és viszonylag kevés a ragadozó. Bár az utóbbi időben a Botanikus Kertben már karvalyok, héják, az Egyetem sugárúton telente pedig füles baglyok is megjelentek.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában