Helyi közélet

2013.04.10. 10:54

Új stadion Debrecenben - versenyfutás az idővel

Debrecen - Rekordidő, 15 hónap alatt építi fel az új nagyerdei stadiont a Hajrá Debrecen! konzorcium, úgy, hogy ebbe két tél is beleesik.

Debrecen - Rekordidő, 15 hónap alatt építi fel az új nagyerdei stadiont a Hajrá Debrecen! konzorcium, úgy, hogy ebbe két tél is beleesik.

Októberben le kell teríteni a gyepszőnyeget az új stadionban ahhoz, hogy áprilisban nyitómeccset játszhassanak.

Igencsak csipkedni kell magukat a nagyerdei stadion rekonstrukcióján dolgozóknak, hiszen a Hajrá Debrecen! konzorciumnak 2014 április végére kulcsrakész állapotba kell hozni a létesítményt. Ráadásul ezt a rövid időszakot tél is tarkítja, márpedig az időjárás jelentős rizikófaktor egy ilyen beruházásnál.

- Miután meggyőződtünk arról, hogy a konzorciumban megvan az a mérnöki tudás, ami egy ilyen lélegzetű projekt levezényléséhez szükséges, és banki oldalról a finanszírozási hátteret is sikerült összehozni, úgy döntöttünk, hogy az időjárási szélsőségek jelentette kockázatot vállalnunk kell - mondta el a Naplónak Szűcs Gyula, a kivitelező konzorcium vezető cégének, a Hunép Zrt.-nek a vezérigazgatója.

Hozzátette: októberben le kell teríteni a gyepszőnyeget az új stadionban ahhoz, hogy jövő áprilisban az arénában nyitómeccset játszhassanak.

- Szerencsére egy hét előnyben vagyunk. Számos alvállalkozóval dolgozunk, akiket az elvégzett munkáért mindig időben kifizetünk - jelentette ki a vezérigazgató.

Megelőzték a kezdő sípszót

A Hajrá Debrecen! konzorcium tagjai a Nagyerdei Stadion rekonstrukciójára kiírt pályázat idején kockázatot vállaltak. Felkészültek a mintegy 5 és félezer elemből álló vasbeton szerkezet gyártására, azzal a feltétellel, hogy csak akkor kötnek szerződéseket, ha a Hunép Zrt. és az Épker Service Zrt. alkotta konzorcium nyeri a munkát. Ők nyerték...

Banki háttér

- Ez azt eredményezte, hogy miután január 29-én aláírtuk a kivitelezési szerződést, az alvállalkozó 30-án el is kezdhette gyártani a zsalukat. A vasbeton-szerkezet mellett az acéltető szerkezet gyártásáról és szereléséről is megállapodtunk, valamint a membránfedésre is aláírtuk az alvállalkozói szerződést - utalt az időfaktor fontosságára Szűcs Gyula, aki szerint csak így garantálható, hogy 15 hónap alatt elvégezzék a hatalmas munkát. Mivel számlát csak minden tíz százalékos valóságos teljesítés nyomán lehet benyújtani, a 11 és félmilliárd forintos beruházás finanszírozása a nyertesnek külön kihívást jelentett.

- A bankkal együtt képesek vagyunk biztosítani azt a forrást, ami szükséges a finanszírozáshoz. Az alvállalkozók nyugodtak lehetnek, hogy az elvégzett munkájukat mindig időben kifizetjük - mondta a cégvezető, hozzátéve, hogy az ütemterv összeállításakor napi egy műszakkal és hétvégi munkavégzéssel számoltak, de szükség esetén a két- vagy akár a háromműszakos munkarend is bevethető.

Világszenzáció

Szűcs Gyula kulisszatitkokat is felfedett. Ilyen például az új nagyerdei stadionnál elsőként alkalmazott műanyagszálas erősítésű feszített vasbeton szerkezet készítése, ami a maga nemében világszenzáció.

- A pályázatnál jelentős bírálati szempont volt egy olyan fenntarthatósági tanulmány elkészítése, ami ugyanúgy kitér az építkezés során a Natura-2000 védett területek megóvására, mint a városra nehezedő hang- és porterhelésre. Ez egy többszáz oldalas anyag, és az abban leírtakat természetesen betartjuk és betartatjuk az alvállalkozókkal is a munkavégzés során - jelentette ki annak kapcsán, hogy sokan szkeptikusak abban a tekintetben, hogy az építkezés során nem sérül a természeti környezet. - Már eddig is többszáz fát mentettünk meg, és telepítettünk át a Nagyerdei körút túlsó oldalára, az új stadion elkészültével pedig további jelentős felületek parkosítására kerül sor. Nyugodtan kijelenthető, hogy a nagyerdei stadion és környékének rekonstrukciója után a jelenleginél sokkal élhetőbb környezet jön létre Debrecenben - állítja Szűcs Gyula.

HBN-PA


Van mit csinálni 

  • Régi stadion bontása
  • Földmunkák
  • Vázszerkezet alapozása
  • Külső közművek építése
  • Útalapok építése
  • Környezetvédelmi munkák
  • Tartóoszlopok felállítása    

  • 25.03.2013 | Debrecen - Ha a csütörtöki közgyűlés rábólint, a város megvásárolja a tulajdonosoktól az Új Vigadó épületét.

    13.03.2013 | Debrecen - Nagyszerű ütemben halad a debreceni Nagyerdei Stadion rekonstrukciója – tudtuk meg szerda délután az építkezés helyszínén. A konzorcium szakemberei azt a tájékoztatást adták, hogy a cölöpalapozás az ütemezettől egy nappal hamarabb befejeződött.

    13.03.2013 | Debrecen - Ábri Balázs ügyvezető helyére a Deterv-Sped Kft.–től érkezik Károly Ferenc.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában