Helyi közélet

2013.04.19. 14:11

Madarasi: Szemfényvesztés rezsicsökkentés címszó alatt

Debrecen - A szocialisták egyes közüzemi díjak drágulása miatt támadják a debreceni Fideszt.

Debrecen - A szocialisták egyes közüzemi díjak drágulása miatt támadják a debreceni Fideszt.Eddig ezres nagyságrendben szereztek aláírásokat a debreceni szocialisták a múlt hétfőn indított áfacsökkentési akciójukhoz. Bár Madarasi István önkormányzati képviselő és dr. Rónai György, a párt városi elnökségének tagja ennél pontosabb számot nem tudott mondani, pénteki sajtótájékoztatójukon hangsúlyozták: a rezsicsökkentéssel alapvetően egyetértenek, azonban a rászorultsági elv figyelmen kívül hagyását mélyen igazságtalannak tartják.

– Az emberek sokkal többre mennének azzal, ha a kormány az alapvető élelmiszerek árát terhelő áfát a jelenlegi 27, illetve 18 százalékról 5 százalékra csökkenténé, ami egy háromfős család esetében havi 6-8 ezer forintos megtakarítást hozna – idézte a számításaikat Rónai György.

– A rezsicsökkentéssel egyidőben Debrecenben a szemétszállítás díja a megengedett 4,2 százalék helyett 17,7 százalékkal, míg a kéményseprésé a szilárd tüzelésű fűtőtestek esetében 50 százalékkal emelkedett. A köztemetőben a sírhelyek újraváltási tarifái 8-18 ezer forintról 30-50 ezerre drágultak – közölte Madarasi István. A Debreceni Hőszolgáltató tíz százalékkal csökkentette ugyan a rezsiszámlát – méltatlankodott tovább –, de a kieső összeget az állami költségvetés révén az adófizetők pénzéből kipótolták.

"Szemfényvesztés, ami rezsicsökkentés címén történik, mintha azt mondanánk valamire, hogy az nem szar, csak kaka"– jellemezte a helyzetet sajátosan a képviselő.

HBN–RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában