Helyi közélet

2013.04.08. 11:29

Lendületben a kettes villamos

Debrecen - A remizt alkalmassá teszik a szerelvények fogadására, és a pálya építése is látványos fordulatot vesz.

Debrecen - A remizt alkalmassá teszik a szerelvények fogadására, és a pálya építése is látványos fordulatot vesz.A múlt év végére végképp ellehetetlenülni látszott a kettes villamos-projekt. Fizetési gondokról és állandó jogvitákról érkeztek hírek, miközben a munkálatokból egy igencsak termelékeny időszak kiesett. Mindez oda vezetett, hogy az eredeti, 2012. májusi határidőre száz százalék helyett nagyjából húsz százaléka készült el a munkáknak, ráadásul az sem mindenhol a legjobb minőségben.

Előre menekülnek

- Az egyetemleges felelősség miatt év elejére egyetlen lehetőségünk maradt, az előre menekülés. Jelenleg mintegy harminc százalékos készültségben van a beruházás, az igazán látványos részek azonban még ezután következnek. A közműkiváltások, amiken dolgozunk, nem látványos, de kulcsfontosságú részei a kivitelezésnek, hiszen jól néznénk ki, ha a már menetrend szerint közlekedő kettes villamos pályája alatt törnének el régi közműcsövek vagy vezetékek - utalt az éppen aktuális teendőkre Miklóssy Ferenc, a kivitelező konzorciumot vezető Keviép Kft. ügyvezető igazgatója.

Elmondása szerint azért döntöttek a Dózsa György és a Nádor utcák lezárása mellett, mert ott két-három hónap alatt annyi munkát kell elvégezni, amennyire félpályás lezárás mellett volt egy év. A cégvezető ígérte szerint júliusban helyreáll a közlekedés rendje a plázától a Thomas Mann utcáig, ezen a szakaszon nyár közepétől már új aszfaltcsíkon közlekedhetnek a járművek. - Bár a munkálatok hetven százaléka még előttünk van, most technológiai és finanszírozási oldalról is úgy tűnik, hogy tarthatóak az új határidők - jelentette ki Miklóssy Ferenc.


[poll id="359"]


Tartozás rendezése

A következő nagy falat júliustól (amennyiben megkapják a munkaterületet) a Petőfi téri csomópont átépítése lesz. A munkálatok nagyságrendjére jellemző, hogy csak kábelből 80 kilométernyit kell lefektetniük a teljes villamoshálózat mentén.

- Ez a Piac utcán is az útburkolat felbontásával fog járni - vetítette előre az újabb kellemetlenséget az igazgató, akit arról is kérdeztünk, hogy mi a helyzet az alvállalkozók által korábban elvégzett és leigazolt, de ki nem fizetett munkákkal, melyek összértéke 600 millió forint.

- A héten nyújtja be a konzorciumi projektcég a városnak a következő résszámlát. Mivel a korábban ki nem fizetett összeg nagyrészt az Arcadom Zrt.-hez és alvállalkozóihoz kötődik, a társaság konstruktív hozzáállására van szükség ahhoz, hogy a következő két résszámlából az alvállalkozók az említett 600 milliós kintlévőségükhöz hozzájuthassanak. Egyelőre folynak az egyeztetések erről (is) - mondta a Keviép Kft. ügyvezető igazgatója.

Petneházi Attila


Debrecen - A kivitelező szerint jelenleg minden együtt van ahhoz, hogy az új, decemberi határidő tartható legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában