Helyi közélet

2013.04.12. 11:14

Leálltak a szivattyúk Ágotánál

Hajdú-Bihar - Megszüntették a belvíz beemelési korlátozást is a Hortobágy-Berettyó mentén.

Hajdú-Bihar - Megszüntették a belvíz beemelési korlátozást is a Hortobágy-Berettyó mentén.

A Hortobágy-Berettyó tehermentesítése érdekében Ágotánál telepített, hét darab mobilszivattyú mindegyikét leállította csütörtökön a Tivizig, így már nem emelnek át vizet a Nagyiváni tározóba, ahol eddig mintegy 30 millió köbméter víz gyűlt össze a lehetséges 40 millióból. Egyúttal csütörtök déltől a Hortobágy-Berettyó mentén a szivattyútelepek beemelési korlátozását is teljesen megszüntették. Továbbra is harmadfokú az árvízvédelmi készültség.

A Berettyó folyó végig apad, Pocsajnál elsőfokú a készültség, míg Szeghalomnál harmadfokú, de a vízszint mindössze 10 centiméterrel haladja meg a legmagasabb védelmi fokozat szintjét. A Tisza bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között továbbra is másodfokú a készültség.

Változatlan a helyzet a belvízi védekezésben a Tivizig területén, mert az elmúlt elmúlt naponban volt csapadék. A 12 védelmi szakaszból nyolcon másod-, négyen harmadfokú a készültségi szint. Péntekre több, mint ötszáz hektárral csökkent az elöntött terület, összesen 34 150 hektár állt víz alatt, melyből 7300 hektár vetés, 7850 hektár szántó, 12 350 hektár rét-legelő.

Az igazgatóság 23 szivattyútelepén csütörtökön több mint 3,7 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

- HBN -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában