Helyi közélet

2013.04.08. 13:45

Árvíz/belvíz - Másodfokúra növelték a készültséget Tiszafüred és Rakamaz között

Debrecen, 2013. április 8., hétfő (MTI) - Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Tisza bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között hétfőn a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) - közölte Bara Sándor védelemvezető az MTI-vel.

Debrecen, 2013. április 8., hétfő (MTI) - Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Tisza bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között hétfőn a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) - közölte Bara Sándor védelemvezető az MTI-vel.

Tokajnál hétfő reggel 745 centiméter magas vízállást mértek, a Tisza tovább árad - fűzte hozzá az igazgató.

A Hortobágy-Berettyó további tehermentesítésére Ágotánál hét darab mobilszivattyút építettek ki, azok másodpercenként 3,5 köbméter vizet emelnek át a nagyiváni tározóba - mondta Bara Sándor hozzátéve, hogy a Hortobágy-Berettyón továbbra is a legmagasabb, harmadfokú a készültség.

Borznál 402 centiméter a folyó vízállás, ez 36 centiméterrel marad el az eddig mért legnagyobb vízállástól. A gyulai, a szolnoki és a debreceni vízügyi igazgatóság továbbra is korlátozza a belvíz-beemelést a vízfolyásba.

A Berettyó torkolati szakaszán ugyancsak harmadfokú a készültség: Szeghalomnál hétfő reggel 577 centiméter volt a vízállás, egy nap alatt 30 centiméterrel nőtt, az áradás pedig folytatódik. A folyó felső szakasza apad. Pocsajnál a reggel mért vízszint 452 centiméter volt, maradt a másodfokú védelmi szint - ismertette a részleteket.

Bara Sándor elmondta azt is, hogy térségükben 35 850 hektár föld áll víz alatt, vasárnap óta mindössze 100 hektárral nőtt az elöntött terület nagysága a TIVIZIG működési területén.

Az igazgatóság mind a 12 belvízvédelmi szakaszon védekezik: a legmagasabb, harmadfokú készültség van érvényben a Berettyó-alsó, a Tiszai-alsó, a Kösely-alsó, illetve a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszokon, másodfokú a készültség a Tiszai-felső és a Tiszai-középső szakaszokon, a Berettyó-felső, a Kadarcs-Karácsonyfoki, az Alsó-nyírvíz-Kati-éri, a Kösely-felső, illetve a Kállói és az Alsó-nyírvíz-Nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság 23 szivattyútelepet üzemeltet: egy nap alatt csaknem négymillió köbméter vízmennyiséget emelnek át a befogadó folyókba, csatornákba - tájékoztatott a védelemvezető.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában