Helyi közélet

2013.03.24. 10:48

Új korszak a művesekezelésben: CiCa

Debrecen - Magyarországon először a DEOEC-en alkalmazzák az új módszert.

Debrecen - Magyarországon először a DEOEC-en alkalmazzák az új módszert.Alapos áttekintést adtak a DEOEC nefrológusai a szakterület jelenlegi kihívásairól és újításairól múlt kedden, a vese világnapja alkalmából tartott kerekasztal-beszélgetésen. Prof. dr. Fülesdi Béla, az aneszteziológiai tanszék vezetője pedig – mint a nefrológiával szorosan együttműködő szakterület felelőse – arról számolt be, milyen esetekkel találkoznak az intenzív osztályon, milyen új finanszírozási rendet sikerült elfogadtatnia az általa vezetett szakmai kollégiumnak, s milyen új eljárást „tesztelnek” jelenleg a klinikákon.

Akut vesebetegek az intenzíven

– Naponta akár 3-10 beteg is érkezik az intenzív osztályra akut vesebetegséggel, a dialízis (vesepótló kezelés) határán lévő állapotban. Akkor ez az itt jelen lévő csapat (prof. dr. Balla József, dr. Mátyus János, dr. Ujhelyi László és kollégái – a szerk.) deríti ki, hogy mi okozhatja a tüneteket, dönti el, milyen kezelést kapjon a beteg, teszik mindezt szorosan együttműködve az intenzíven dolgozó kollégákkal – nyújtott némi betekintést a tanszékek közti együttműködésbe Fülesdi professzor. Elmondta, alapvetően két ok miatt találkoznak az intenzíven akut vesebetegekkel: 1. Jellemzően szív- és érsebészeti műtétek után – itt fontos megjegyezni, hogy az operáció előtti aneszteziológiai kivizsgálás során már kiszűrik azokat, akiknél felléphet ez a kockázat, s kiemelt figyelmet fordítanak rájuk. 2. A műtét nélküli esetekben, amikor a beteg azért kerül az intenzív osztályra mert több szervet érintő elégtelenségben (MOF szindróma – multiple organ failure syndrome) szenved. Utóbbival kapcsolatban a klinikai centrumelnök-helyettes – a MOF szindróma súlyosságát hangsúlyozandó – elmondta, ha legalább három szerv érintett, s 48 óránál régebb óta vannak tünetek, akkor sajnos az esetek 90 százalékában elveszítik a beteget.

Nem mindegy a módszer

– Szeptikus (vérmérgezéses) állapotban a vérnyomás alacsony, a vese funkciói beszűkülnek, a méreganyag és folyadék felhalmozódik a szervezetben, például a tüdő kötőszövetében, így az oxigén nem tud a léghólyagocskákon keresztül a véráramba kerülni, oxigénhiány alakul ki a szervezetben amit további szervek funkcióromlásához, végül az összeomláshoz vezethet – vezetett le egy tipikus esetet a hallgatóságnak a professzor, hangsúlyozva: ezért különösen fontos a vesepótló kezelések alkalmazása az intenzív osztályon. – Nem mindegy viszont, hogy ilyen metódust alkalmazunk – húzta alá azonnal. Az eddig alkalmazott módszerek – mint például az intermittáló kezelés – nem hoztak olyan jó eredményeket, mint egy olyan újítás, melyet folyamatos vesepótló kezelésnek neveznek – Magyarországon rutinszerűen – a DEOEC-en évek óta alkalmazott új kezelési eljárás, amit az ország többi centrumára is ki akarnak terjeszteni a jövőben. Ezen túlmenően kiváló eredményekkel kecsegtet – mondta prof. dr. Fülesdi Béla, a CiCa mozaikszóra keresztelt új véralvadásgátlás, melyet a DEOEC-en alkalmaztunk először az országban – eddig ugyan még csak tíz betegnél –, bemutatását átadta prof. dr. Balla Józsefnek.

Az új módszer

– A művesekezeléseknél meg kell akadályozni, hogy a szervezetből kivezetett és a gépen átfolyó vér (extrakorporális keringés) megalvadjon, mert az lehetetlenné tenné a beavatkozást. A korábban alkalmazott véralvadásgátlók mind az extrakorporális rendszerben, mind pedig a szervezetben kifejtették hatásukat, és ez növelte a vérzésveszélyt, többek között az agyvérzés előfordulását. A CiCa véralvadásgátlás csak az extrakorporális rendszerben lévő vérre hat, és nem befolyásolja a szervezet véralvadását, ami a kezelést biztonságossá teszi. A túlélést jelentő napokig tartó folyamatos vesepótló kezeléseknél ez alapvető szempont – magyarázta el az új, a jövőben számtalan beteg életét megmentő eljárás metódusát a nefrológiai tanszék vezetője.

- HBN–FÁ -


Az OEP elfogadta a finanszírozást

Prof. dr. Fülesdi Béla a Szakmai Kollégium elnökeként elmondta, a nefrológiai és intenzív terápiás tagozat közösen kidolgoztatta és elfogadtatta az OEP-pel az új kezelési lehetőségek finanszírozását. Ezek az eljárások drágábbak, de eredményesebbek, s ez a betegek érdeke – tette hozzá a vezető.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában