Helyi közélet

2012.11.30. 11:40

Vandáloktól féltik a zeleméri templomromot

Hajdúböszörmény, Bodazelemér - Videokamera és megvilágítás: kettő a tervezetből, amely a templomromot megmenthetné.

Hajdúböszörmény, Bodazelemér - Videokamera és megvilágítás: kettő a tervezetből, amely a templomromot megmenthetné.Vélt vagy valós pozitív kisugárzása miatt is sokan keresik fel a zeleméri csonkatornyot, csodás onnan széjjelnézni, ott meguzsonnázni. Milyen kár, hogy - nyilvános wc híján - sokan "megpecsételik", és nem restek egy-egy kődarabot magukkal vinni belőle. A templomrom környékét a Bodaszőlőért Egyesület a Zöld kör segítségével évente több alkalommal rendbe teszi. Két lóca, asztal, szeméttároló és információs tábla is került oda. Ezen kívül minden évben többször kaszáltatják a területet, minden másnap ürítik a szeméttárolót. Sovány vigasz, hogy az idei évben a Műemlékvédelmi Hivatal alkalmazottja helyszínbejárás alkalmával megjegyezte, hogy attól eltekintve, hogy vandálok leverték a márványtáblát és az alapzatból kirugdosták a téglákat, a templomrom és környéke ápolt és karbantartott a többi megyei műemlékhez képest - mondta Dombi Imre, az egyesület vezetője.

Pályázat útján

- Több mint 700 éves, feltehetően kétszer rombolták le és építették fel ugyanarra a Kunhalomra, amelyen jelenleg is áll. A megye egyik legrégebbi, Natura 2000-res természetvédelmi programhoz csatolt, védelem alatt álló műemléke. A templomrom és környéke a 70-es évek elején lett rendbetéve. Az akkori tanács és a Zója Tsz építő brigádja készített lépcsőt, akác oszlopot és acél huzalból kerítést. A felújítást, a templom eredeti alapját a földben megkeresve, azt nagyméretű téglával kiemelve három márványtábla segítségével az eredeti falmaradvány alátámasztásával oldották meg. Azóta a templomrommal kapcsolatos építő munkát senki nem végzett. A Bodaszőlőért Egyesület 2000 óta keresi a lehetőségét annak, hogy a fal alapzatából kifagyott és vandálok által kirugdosott téglákat a megfelelő módon visszahelyezze, de sajnos akkor a Műemlékvédelmi Hivatal ettől mereven elzárkózott - fejtette ki továbbá. - Pályázat útján szeretnénk felújítani a kerítést, azon belül őshonos, kunhalomra jellemző növényeket ültetni és a rom körül lévő fasort is felújítani. Több lócát és asztalokat is tervezünk, szeretnénk az alapzat restaurálását (kirugdosott-kifagyott téglák visszahelyezése) s a romhoz felvezető lépcső felújítását is - osztotta meg velünk Dombi Imre.

Mint hangsúlyozta, az alapzatra napelemes térmegvilágítást is terveznek, de ettől még fontosabb, hogy a vandálok miatt videokamera felrakása is szükséges volna. Napjainkban a településrész ott ünnepli államalapítónk tettét, ezért a bejárathoz Szent István szobrát is elképzelték.

HBN-BB,MI

 

Fogyatkozó műemlék

Hiába áll 1981 óta műemléki védelem alatt a zeleméri templomrom, amely megyénk egyik legjelentősebb Árpád-kori emléke, úgy tűnik a vandálokat ez nem hatja meg. A templomrom építőköveit folyamatosan széthordják, a romot pedig obszcén rajzokkal csúfítják el. A ma leginkább közkedvelt kiránduló- és esküvői fotózási helyszín nevét először 1332-ben említi oklevél, amelyet a Zeleméry családról kapott. A késő gótikus stílusú templom 1310-1320 között épült, amelyet 1564-ben a törökök rabolták ki és gyújtották fel, majd 1594-ben a törökkel harcoló tatár csapatok dúlták fel. A zeleméri templomból mára csak a 18 méter magas csonka tornya maradt meg, amely 1981-től áll oltalom alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában