Helyi közélet

2012.11.28. 10:29

Jegyzet: Helyhatósági hitelmustra

<em>Valamennyi polgámestertől ugyanazt kérdeztem; az általuk vezetett településnek mekkora az az adósság-állománya, amit érinthet a kormányfő által bejelentett adósság-konszolidáció?</em>&nbsp;<strong><a href="mailto:[email protected]" target="_blank">Petneházi Attila jegyzete.

Valamennyi polgámestertől ugyanazt kérdeztem; az általuk vezetett településnek mekkora az az adósság-állománya, amit érinthet a kormányfő által bejelentett adósság-konszolidáció? Petneházi Attila jegyzete.

Igazából akkor kezdtem gyanakodni, hogy a kérdésfeltevésemmel valami nem stimmel, amikor már a negyedik (általam halmozottan hátrányosnak gondolt) faluban kaptam a kurta, ámde világos választ, hogy "semennyi".

Hogy lehez ez? Tudnivaló, hogy az adósság-elengedési program a fejlesztési- és működési hiteleket, valamint a három hónapot meghaladó számlatartozásokat érinti, és sok kistelepülési vezetőnek pontosan ez a baja vele. Hitelből finanszírozott fejlesztésekre ugyanis az elszegényedett kistérségek falvaiban jó ideje gondolni se mernek, a működési hitellel muszáj elbírni, ha nem akarják bezár(at)ni az intézmények kapuját, a lejárt számlatartozásaikat pedig próbálják három hónapon belül tartani, nehogy "besokalljon" egyik vagy másik szolgáltató. Ugyanakkor sok helyhatóság súlyos tízmilliókkal tartozik például beszállítóknak, és ezért az adósságért senki nem áll sorba. Nekik lehet ugyan, hogy mentőövet dob az állam, de ettől még nem fognak megtanulni úszni...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában