Helyi közélet

2012.10.28. 20:09

Alkati sajátosságokon is múlhat a módszer

Hajdú-Bihar - Jobb, ha nem a műtőben szembesül az orvos a problémás esettel.

Hajdú-Bihar - Jobb, ha nem a műtőben szembesül az orvos a problémás esettel.Gerincműtétem volt, s problémám az altatással, a számat ugyanis csak két ujjnyira tudtam kinyitni, s nem tudták bevezetni a lélegeztetéshez a csövet, csak az orromon. Nincs erre valami más megoldás, nem tudták volna jobban kifeszíteni a számat? – kérdezte egy férfi. – Ezt nehéz légút biztosításnak hívják.

Vannak ugyanis akik alkatilag nehezebben tudják kinyitni a szájukat. Számukra is van olyan módszer, a légúti bronchoszkópia (itt egy kis kamerával látják, hogy merre vezetik a csövet), amivel ez megoldható. Ám ezt a problémát előre meg kell beszélni az altatóorvossal, hogy ne a műtét előtt szembesüljön vele. Ezesetben érthető, hogy az orron keresztüli lélegeztetés választották – válaszolta prof. dr. Fülesdi Béla. Hangsúlyozta: lényeges szempont az, hogy a műtéti beavatkozáshoz biztonságos, stabil légút álljon rendelkezésre.

HBN-FÁ

Leiden mutációval is

Bütyökműtétem lesz és gerincbe fogok érzéstelenítést kapni. Nekem viszont Leiden mutációm (véralvadékonyságra hajlamosító genetika tényező) van, és félek, hogy a lebénult állapot alatt trombózist kapok. – Való igaz, a hajlam fokozottabb, ezért fontos, hogy milyen módszert használnak a véralvadásgátlásra – mondta prof. dr. Fülesdi Béla, megnyugtatva a telefonálót, hogy a gerincérzéstelenítés hatása a műtét utáni 1-2 órában elmúlik, visszaáll a mozgásképesség. A műtét előtt a véralvadás gátlást mindenképp beszéljék meg az altatóorvossal – javasolta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában