Helyi közélet

2012.09.30. 16:15

A gerinc elmerevedéséhez vezet

Hajdú-Bihar - „A késlekedés rokkantsághoz vezethet, ezért a korai kezelés mindennél fontosabb.”

Hajdú-Bihar - „A késlekedés rokkantsághoz vezethet, ezért a korai kezelés mindennél fontosabb.”A Bechterew kór (más néven spondilitisz ankilopoetika) fiatal férfiakat érintő betegség, akár a 20-30-as években is jelentkezhet. Éjszakai, nyugalmi derékfájdalommal, esetleg csipő, térdfájdalommal jelentkezik és nem megfelelő kezelés mellett a gerinc elmerevedéséhez vezethet – ismertette a betegséget dr. Szekanecz Zoltán egyetemi tanár, minekután két ilyen beteg is betelefonált a keddi Napló szakembertelefon akcióban. – Az egyikük már a fent említett biológiai terápiát kapja, de vannak panaszai.

Felhívtuk figyelmét, hogy még a legkorszerűbb gyógyszeres kezelés mellett sem nélkülözhető a napi gerinctorna, úszás, kerékpározás, és a rendszeres szakorvosi kontroll. A másik beteg viszont évek óta nem járt orvosnál, gerince gyakorlatilag elgörbült. Ez is jelezte, hogy mivel ez fiatalok betegsége, akik sokszor nem is vesznek tudomást a gerincfájdalomról, a késlekedés rokkantsághoz vezethet, ezért a korai beutalás, szakorvosi vizsgálat és a korai kezelés mindennél fontosabb – hívta fel a figyelmet a DEOEC Reumatológiai Tanszékének vezetője.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában