2012.07.22. 15:06
Szükség van-e a táplálék kiegészítőkre?
A nyár- a bőség, a testi-lelki feltöltődés ideje, meleget, színeket és szenvedélyt hoz az életünkbe.
A nyár- a bőség, a testi-lelki feltöltődés ideje, meleget, színeket és szenvedélyt hoz az életünkbe.
Nyáron több a testi energiánk, kedvet kapunk a sportoláshoz, kertészkedéshez, gyalogtúrákhoz; Testi-lelki melegünk a tetőfokára hág, ekkor gyűjtjük össze az év többi részében felhasználható energia tartalékunkat. Vajon e cél megvalósításához elég-e, ha sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk a szezonális palettáról???
Zöldségből naponta legalább 1 kg, gyümölcsből naponta legalább fél kg elfogyasztása szükséges, és ez is csak akkor lehetne elegendő, ha a növényeink olyan magas tápértékkel bírnának, mint 20-30-40-50 évvel ezelőtt. Az utóbbi 50 évben ugyanis tizedére, huszadára csökkent a zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék tápértéke a különböző ipari termelési megoldásoknak (gyorsérlelés, túl korai szüretelés, műtrágyák, hosszú tárolási-szállítási idő, … stb.) köszönhetően. De a kérdésre igazi válasz akkor adható, ha rápillantunk, milyen hatásoknak van kitéve egészségünk: Környezeti hatások, stressz és rossz táplálkozási szokások.
Mindezek következményeként szív és érrendszeri megbetegedések alakulnak ki, gyomor és emésztési bántalmak gyötörnek, cukorbetegség kialakulása fenyeget, emlékezetzavar és alvászavar borítja fel egészségünk egyensúlyát.
A szervezetünk egy nagyon bonyolult biokémiai mechanizmus. Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk fehérjékre, zsírokra, szénhidrátokra, vízre, vitaminokra, ásványi sókra, aminosavakra, telítetlen zsírsavakra, mikro- és makro elemekre van szükségünk. Táplálkozásunkban azonban nagy változások mentek végbe az utóbbi évtizedekben. Túl sok „rossz zsírt”( telített és transzzsírok), cukrot fogyasztunk, a kalóriamennyiség bevitele azonban nem garantálja a az ételek minőségi összetételét.
A savas esők megjelenése, amelyek méreganyagai a talajon leülepednek, a z ipari és vegyi hulladékok beszivárognak a talajvízbe, műtrágyák, rovarirtók, növényvédő szerek használata, a húsállatok antibiotikumos kezelése, növekedést serkentő hormonos kezelése mindi-mind rontanak az élelmiszereink minőségén és a feldolgozási technológiák miatt csökken tápértékük.
Ételeink szintetikus vitaminokat, konzerváló szereket, festékanyagokat és mesterséges aromákat tartalmaznak. Ezek a vegyületek akarva-akaratlanul belülről roncsolják sejtjeinket.
Mindezek tükrében naiv dolog azt feltételezni, hogy a táplálékainkkal minden szükséges anyagot megkap a szervezetünk. Azt állítani, hogy a szintetikus vitaminok ugyanolyanok, mint a természetesek, olyan, mintha azt állítanánk, hogy a szén és a gyémánt között nincs különbség!
A szervezetünket nem lehet becsapni. Mindenkinél jobban tudja, mire van szüksége. A testünk egy önmagát szabályozó, felújító rendszer, amely- ha ápolják, - jól működik!
Ha nem ápoljuk megfelelően, akkor előbb-utóbb fennakadásai lesznek, majd tönkre megy.
A mi feladatunk az, hogy ne okozzunk kárt, adjunk lehetőséget az egészséges működésre. Hogyan?
A fentiekből kiderült, hogy a feladat megoldása minőségi táplálék-kiegészítők nélkül lehetetlen. A táplálék-kiegészítők nem divatos gyógyszerek! Fogyasztásuk ma szükséges életfeltétel! A piac azonban telített, millió táplálék-kiegészítő család közül választhatunk. Mégis hogyan döntsünk, hogyan találjuk meg a szervezetünk számára legmegfelelőbb készítményeket?
A teljesség igénye nélkül javaslok pár feltételt, amelyeknek meg kell felelnie egy célzottan ható táplálék-kiegészítőnek, termékcsaládnak:
Kedves Olvasóm, ha szem előtt tartja a szívről és vékonybélről szóló előző két cikkemet és a fenti szempontokat figyelembe véve választja ki a szervezet nyári feltöltéséhez legmegfelelőbb élelmiszereket, és táplálék-kiegészítőket, biztos lehet a pozitív eredményekben. Ajándékozza meg Ön és családja szervezetét egészséges tápanyagokkal, töltse fel raktárait és egészsége azonnal meghálálja a törődést!
Szerző: Dr. Kacsó Kornélia