Helyi közélet

2012.07.15. 10:43

Min dolgozik Borbély Szilárd költő, irodalomtörténész?

A címben hosszú lett volna felsorolni tevékenységének további köreit: egyetemi docens, színpadi szerző, esszéíró. A nemrég lezárult évadban a negyedik színpadi művét mutatta be a Csokonai Színház, a nagysikerű Jászai c. darabról van szó. Más kérdés, hogy a Halotti pompa c. döbbenetes misztériumot ő nem színpadra írta, abból Vidnyánszky Attila készített szövegkönyvet és állította színpadra.

A címben hosszú lett volna felsorolni tevékenységének további köreit: egyetemi docens, színpadi szerző, esszéíró. A nemrég lezárult évadban a negyedik színpadi művét mutatta be a Csokonai Színház, a nagysikerű Jászai c. darabról van szó. Más kérdés, hogy a Halotti pompa c. döbbenetes misztériumot ő nem színpadra írta, abból Vidnyánszky Attila készített szövegkönyvet és állította színpadra. Mint tudós, évek óta a Csokonai életrajzon dolgozik és mostanában leginkább azzal foglalkozik, mert be szeretné fejezni. „Ez egy rendhagyó életrajz lesz, nem regény, van benne ugyan fikció is, abban az értelemben, hogy minden életrajzban van fikció, mert nem voltunk ott, ahol a dolgok megtörténtek, nincs videó és hangfelvétel, csak közvetett eszközök állnak rendelkezésre. A nagyváradi temetésről például van néhány beszámoló, Csokonai visszaemlékszik rá, Kazinczy is foglalkozik vele, de igazából ki kell találjuk, mi történt, annak birtokában, hogy ismerjük Csokonai és Kazinczy jellemét, a kor, a temetési szertartás szokásait. Biztosat nem tudunk. Az irodalomtudomány nem egzakt diszciplína, van benne képzelet is.

A szubjektivitás, a fikció mértéke becsület dolga.” A közelmúltban meghirdetett Csokonai-életrajzi regény pályázaton mégsem indult, az életregényt 19. századi műfajnak tartja. „Ez tudományos életrajz lesz. Az újabban előkerült adatok, az új időrend lehetővé tesz új felismeréseket.” A Jászait is elmélyült kutatómunka előzte meg, tanulmányozta a föllelhető életrajzokat, a művésznő naplóit, levelezését, a Nemzeti Színház történetét, korabeli szerzők, barátok feljegyzéseit. Fikciót írt, de arra vigyázott, hogy életszerű, valószerű legyen. Versek mostanában csak kampányszerűen születnek, „ahogy a Múzsa engedi”. 4-5 kész vagy félkész darab és sok vázlat vár az utolsó simításra vagy befejezésre.

Témák izgatják, színpadi formák és műfajok. Egyet meg is nevez: Heinrich von Kleist, a nagy német romantikus író élettörténete izgatja, aki fiatalon öngyilkos lett. Alakján kívül az öngyilkosság foglalkoztatja, főleg egy közeli szegedi eset kapcsán. Egy időben irogatott a Naplóba is közérdekű cikkeket. „Ezt megtiltottam magamnak, többé nem írok.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában